Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Ik ben supertrots op mijn speldje!’

Nannie Wiegman van het Florence Nightingale Instituut (FNI) pleit voor de terugkeer van het verplichte insigne bij de diplomering van verpleegkundigen, als symbool van professionaliteit en beroepstrots. Veel verpleegkundigen en verzorgenden op Facebook zijn het daarmee eens.
1.jpg
Foto: Anne-Britt de Greeuw

Jaarlijks diplomeren opleidingen honderden verpleegkundigen en verzorgenden. Rondom die diplomering speelt zich ieder jaar de discussie af over het wel of niet ontvangen van een insigne, tegenwoordig het ‘speldje’ genoemd. Vroeger was dat verplicht, nu niet meer. Sommige opleidingen reiken ze wel uit, anderen niet. Dat leidt bij de prille gediplomeerden tot veel verwarring, boosheid en frustratie. Waarom zij wel en wij niet? Vooral op social media is het een hot item. We vroegen verpleegkundigen en verzorgenden hun foto met speldje te delen op Facebook. En met succes! Een aantal leuke foto’s op een rij.

Nina Bos: ‘Yes yes! Geslaagd voor de VIG-opleiding!’

Claudia van Essen: ‘Vijf jaar geleden kreeg ik mijn eerste verpleegkundige speld opgespeld door mijn inspiratiebron om in zorg te werken, namelijk mijn (oud) kinderarts. Inmiddels ben ik bezig met de hbo-v, hopelijk aan het eind van de opleiding nog een speldje erbij!’
 

Nikki Schutter: ‘Op deze foto werd het mbo-v speldje opgespeld door mijn moeder 🙂 Een bijzonder moment.’ 
 

Lisette Prins: Ik heb een mbo- en nu ook het hbo-verpleegkundige speldje. Proud to be a nurse!
 

Jannie Frederiks: ‘Ik werk al bijna 30 jaar in de verzorging, eerst als AG-er, maar de opleiding mdgo-vz bestaat niet meer. Ik heb me verkort mogen omscholen tot Verzorgende IG. Mijn speld is opgespeld door onze dochter, zij start in september met de opleiding verpleegkundige. En ja, ik ben supertrots op mijn speld!’
 

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik had nooit kunnen vermoeden dat mijn blog over het insigne zoveel positieve en ook enkele negatieve reacties zou oproepen. Ik snap heel goed dat sommigen niets hebben met zo'n insigne, maar ik ben toch wel erg geroerd door al die trotse vrouwen en mannen die zo'n nieuw insigne opgespeld krijgen. Dat moest ik even kwijt.

  3. Ik vind een insigne niet meer van deze tijd. Ik heb zelf ruim 30 jaar geleden insigne opgespeld gekregen, enkele jaren gedragen maar ligt nu al zeker 25 jaar in zijn doosje in de la. Overigens was het bij ons gebruikelijk dat bij diplomering het insigne alleen werd opgespeld als je in uniform je diploma in ontvangst nam. Anders kreeg je het in doosje in de hand uitgereikt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.