Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ik bespreek inmiddels ‘bakproblemen’ met patiënten’

Recoveryverpleegkundige Rutger van den Broek (27) uit Hilversum won eind juli het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt van Omroep Max. In het programma namen tien amateurbakkers het tegen elkaar op en bakten ze van alles: van verjaardagstaart tot tarte tatin en van brood tot beignets. Naar de finale, die Rutger won, keken ruim 1,2 miljoen mensen.
‘Ik bespreek inmiddels ‘bakproblemen’ met patiënten’
Foto: ANP

1. Hoe zijn de reacties van patiënten en collega’s op je deelname aan het programma?

‘Op mijn werk is iedereen onwijs positief over mijn deelname aan Heel Holland Bakt. Tijdens de opnames heb ik acht weekenden geen bereikbaarheidsdiensten kunnen draaien. Dankzij mijn lieve en meelevende collega’s was ik die heel snel kwijt. Wat ik erg lastig vond was om na de finale niet te verklappen dat ik gewonnen had. Mijn collega’s wisten dat ik dat weekend de finale had en de maandagochtend daarna kostte het mij veel moeite om met een strak gezicht hun vragen daarover te beantwoorden. Na tien minuten hield ik het niet meer vol en kreeg ik een grote glimlach op mijn gezicht. Mijn collega’s wisten genoeg. Ook patiënten reageren heel leuk op het feit dat ik meedeed aan Heel Holland Bakt. Veel patiënten herkennen me nu, zelfs als ze half onder narcose de recovery binnen komen. Het komt inmiddels regelmatig voor dat ik ‘bakproblemen’ van patiënten bespreek, haha.’

2. Ondanks je passie voor bakken ging je voor een baan in de verpleging. Vanwaar die keuze?

‘Het bakken groeide pas de laatste jaren uit tot een echte passie. Toen ik op mijn achttiende het VWO afrondde, dacht ik er geen moment aan om iets met patisserie te gaan doen. Het was voor mij altijd al duidelijk dat ik iets medisch wilde, de vraag was toen alleen nog of het geneeskunde of hbo-v ging worden. Uiteindelijk werd het dus dat laatste.’

3. Zijn er overeenkomsten tussen je werk als verpleegkundige en bakken?

‘Jazeker! Tijdens Heel Holland Bakt was een goede planning heel belangrijk, in het laatste half uur een mousse maken die nog op moet stijven, kan bijvoorbeeld niet goed gaan. Je moet duidelijk in je hoofd hebben hoe je alles gaat aanpakken en in welke volgorde. Dat is ook iets wat ik als verpleegkundige gewend ben om te doen, maar waarmee de andere kandidaten nogal eens de fout in gingen. Ook het nauwkeurig werken is in beide vakgebieden wenselijk. Zowel bij infuusprikken als bij het opspuiten van een taart of koekje is het fijn dat ik een vaste hand heb en precies kan werken.’

4. En de grote vraag is natuurlijk… ga je je werk als verpleegkundige nu inruilen voor een bestaan als patissier?

‘Voordat ik aan de serie begon heb ik gezegd dat ik een eigen patisseriezaakje zou willen beginnen. Nu ik gewonnen heb komt die mogelijkheid opeens wel heel dichtbij, maar ik weet niet of ik het al zie zitten. Het gaat van ‘leuk een beetje taarten bakken’ naar ‘keihard productie draaien’. Dat is wel heel iets anders dan dat ik tot nu toe deed. Uiteraard blijf ik wel bakken. Ik ben nu bezig met een eigen bakboek en krijg binnen Tijd voor Max een maandelijks bakitem op televisie. Toch zou ik het erg jammer vinden om de zorg te verlaten omdat ik heel bewust gekozen heb om met mensen te werken. Natuurlijk werk je ook met mensen als je een eigen winkel hebt, maar dat is op een heel ander niveau dan nu. Wat ik ook heel erg zou missen is het samenwerken in een team. Ik heb zulke leuke collega’, daar wil ik echt nog geen afscheid van nemen!’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.