Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ik moet regelmatig meewerken aan het verzorgen van patiënten waarbij palliatieve sedatie is gestart. Ik heb hier bezwaar tegen. Mag ik weigeren hieraan mee te werken?

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat palliatieve sedatie iets anders is dan euthanasie. Euthanasie wordt uitgevoerd met het doel het leven te beëindigen. Palliatieve sedatie wordt ingezet om een terminale patiënt verlichting te bieden wanneer deze klachten heeft, zoals benauwdheid, pijn of misselijkheid, die niet meer goed te behandelen zijn. Het wordt gestart wanneer te verwachten is dat de patiënt binnen 1 tot 2 weken zal overlijden. Het doel van palliatieve sedatie is het verlagen van het bewustzijn, maar niet het bespoedigen van het overlijden. In tegenstelling tot euthanasie valt het onder het normaal medisch handelen.

 

Toedienen

Als je er als verzorgende moeite ermee hebt om het middel toe te dienen waarmee de patiënt gesedeerd wordt, dan kun je dit gewoon bij je leidinggevende aangeven, en vragen om vrijstelling hiervan. Er is geen enkele werkgever die dit zal tegenhouden. Ook omdat er veel verzorgenden zijn die dit wél doen: het is verdere professionalisering van je vak. Maar in de praktijk zal dit soort medicatie door verpleegkundigen gegeven worden.

 

Het is je vak

Als je er bezwaar tegen hebt om iemand die palliatieve sedatie krijgt te verzórgen, dan is dat denk ik een brug te ver: je bent ervoor ingehuurd om mensen te verzorgen, dat is je vak. En waarschijnlijk zal je werkgever het niet accepteren als je iemand weigert te verzorgen omdat deze cliënt palliatieve sedatie krijgt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.