Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ik werk 20 uur in een kleinschalig woonproject. Mij wordt nu verplicht om de eerste drie maanden het restant van mijn vakantie uren op te maken. Je mag je uren toch 5 jaar laten staan?

 

‘De verjaringstermijn van vakantiedagen is inderdaad vijf jaar. Maar dit is geen ‘spaartermijn’. Het is dus niet de bedoeling dat werknemers vijf jaar lang vakantiedagen sparen, want dat zou betekenen dat ze opeens een half jaar vrij kunnen nemen, wat niet kan.

 

Vakantie-aanvraag

De werkgever mag dus tegen zijn werknemer zeggen dat hij wilt dat je je vakantiedagen in hetzelfde jaar opneemt. Dat betekent wel dat hij je hier ook de gelegenheid voor moet geven. Als jij steeds een vakantie-aanvraag doet, die niet gehonoreerd wordt, mag je werkgever niet opeens zeggen dat je al die vakantiedagen in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar moet opnemen. Dan ziet het ernaar uit dat je werkgever bepaalt wanneer jij vakantie opneemt, en dat is bij wet verboden.

 

Ondernemingsraad

Als de werkgever je vakantie-aanvragen steeds afwijst, kun je hem erop wijzen dat je vakantiedagen vijf jaar kunnen blijven staan. Bij problemen hiermee kun je je wenden tot de ondernemingsraad. In het uiterste geval bepaalt de rechter over de casus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.