Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ik wil verpleegkundigen waarschuwen’

‘Het werk van verpleegkundigen is niet transparant, niet zichtbaar. En dus erg foutgevoelig.’ Dat zegt oud-verpleegkundige Lucia de Berk in een interview in het novembernummer van Nursing.
‘Ik wil verpleegkundigen waarschuwen’
Foto: Arno Massee

‘Ik wil waarschuwen. Dat wat mij is overkomen kan iedere verpleegkundige gebeuren. Ik wil dat verpleegkundigen zich dat goed realiseren.’ Lucia de Berk werd in 2004 door het Haagse Hof veroordeeld tot levenslang met TBS voor 7 moorden en 3 pogingen tot moord. Zes jaar later werd ze volledig vrijgesproken van de haar ten laste gelegde feiten.

Hedendaagse verpleegcultuur

In het interview in Nursing én op de Nursing Experience vertelt Lucia de Berk haar eigen verhaal. Over de juridische nachtmerrie van het verleden, maar ook over het heden en de toekomst. Bovenal spreekt zij over verschillende actuele verpleegkundige thema’s. Bijvoorbeeld over hoe het gesteld is met de hedendaagse verpleegcultuur en wat je als verpleegkundige zelf kunt doen om transparanter en dus veiliger te werken.

Nursing Experience

Op 3 en 4 december 2013 is Lucia de Berk eregast op de Nursing Experience in de Reehorst in Ede, waar zij geïnterviewd zal worden door Alexia Hageman, hoofdredacteur van Nursing. Ga voor meer informatie over de Nursing Experience en aanmelden naar www.nursingexperience.nl

3 REACTIES

  1. Ik denk dat Lucia veel zinnigs te vertellen heeft, een waarschuwing is zeker op zijn plaats in ogenschouw genomen hoe op de werkvloer soms wordt omgegaan met een ‘niet doorsnee’ collega.En nog steeds zeg ik wel eens tegen een collega:’ laat nooit een kans voorbij gaan om eens een keer je mond dícht te houden’ want praten over een ander is kennelijk nog steeds niet ontdekt als vernietigend ongeacht of het gezegde waar is of niet.Perceptie is tenslotte altijd waarheid, daar heeft Lucia de prijs voor betaald.Hoe kun je nou goed werk leveren met iemand die je net hebt zitten beroddelen. Ik snap dat niet.
    Ik heb het proces van Lucia gevolgd, heb er vaak in mijn lessen over gesproken voor ons was het leerzaam, maar voor haar een nachtmerrie die heel veel schade heeft toegebracht.Lucia kan praten over de verpleegcultuur waar ze maar wil en hoeveel ze maar wil: als wij niet in staat zijn om te bepalen wat de bedrijfscultuur heeft te zijn en hoe we met elkaar omgaan, dan is het zinloos.Wij hebben het in de hand en wat ik zie om me heen is soms weinig hoopgevend.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.