Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

IM Moeilijk toepasbaar in verpleegkundige praktijk

Veertig procent van de verpleegkundigen geeft aan over onvoldoende mogelijkheden te beschikken om het zorgconcept Integrative Medicine in de praktijk te gebruiken.
IM Moeilijk toepasbaar in verpleegkundige praktijk

Over het algemeen staan verpleegkundigen positief ten opzichte van Integrative Medicine, een nieuw zorgconcept dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. Toch geeft 40 procent aan over onvoldoende mogelijkheden te beschikken om deze zorg te kunnen bieden.

Werkdruk
Gebrek aan tijd en gebrek aan ondersteuning worden vaak genoemd als reden. Dit blijkt uit een onderzoek dat Nursing onlangs uitvoerde, in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, het Van Praag Instituut en het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine (NIKIM). Doel van dit onderzoek was vast te stellen in hoeverre Integrative Medicine door de Nederlandse verpleegkundigen wordt toegepast en of hiervoor draagvlak is binnen de verschillende zorginstellingen. Ruim 300 verpleegkundigen namen eraan deel.

Wisselwerking lichaam en psyche
Bij Integrative Medicine wordt ervan uitgegaan dat voor een sneller herstel van de patiënt meer factoren belangrijk zijn dan alleen de reguliere geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan leefstijl en preventie, het toepassen van complementaire zorg en het creëren van een ‘healing environment’ (gezonde leefomgeving). Binnen Integrative Medicine wordt de wisselwerking tussen lichaam en psyche erkend en ligt de focus niet op de ziekte, klachten en beperkingen van de patiënt, maar meer op vitaliteit en welbevinden.

Toepassen complementaire zorg
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een meerderheid (64 procent) van de verpleegkundigen niet bekend is met de term Integrative Medicine. Na uitleg hierover vindt echter 80 procent deze zorgvisie belangrijk voor de gezondheidszorg. Leefstijltherapieën en healing environment wordt door 80 procent van de respondenten gezien als de belangrijkste aanvulling op de huidige gezondheidszorg. Met betrekking tot healing environment wordt vooral het gebruik van licht, kleuren en schilderijen gezien als een belangrijke toegevoegde waarde. Ruim 60 procent noemt het toepassen van complementaire zorg als de meest belangrijke pijler. Veruit de meeste verpleegkundigen (85 procent) menen dat een aantal van deze technieken, zoals muziek en aromaverneveling, direct binnen het ziekenhuis kunnen worden toegepast. Op de vraag of ze zelf iets met complementaire zorg doen, antwoordt ruim de helft (57 procent) van de verpleegkundigen bevestigend.

Congres Integrative Medicine
In het meinummer van het tijdschrift Nursing worden de onderzoeksresultaten en de rol van verpleegkundigen binnen Integrative Medicine uitgebreid besproken. Ga voor meer informatie naar www.nursing.nl/verpleegkunde/specialismen/complementaire-zorg – Elsevier Gezondheidszorg organiseert op 1 juni 2010 ook een congres over Integrative Medicine in de Reehorst en Ede. Voor aanmelden en informatie, ga naar www.elseviergezondheidszorg.nl/integrativemedicine

Door: redactie Nursing

7 REACTIES

 1. Op het congres van Elsevier van gisteren (1 juni) bleek maar weer dat er veel zeer gemotiveerde zorgverleners zijn die door minstens zo gemotiveerde, kundige sprekers werden geinspireerd. Zeer zeker geen geiten-wollen-sokken-gebeuren, maar treffend, praktisch, gefundeerd op goed onderzoek en ervaring.
  Chapeau!

 2. Lees alle reacties
 3. IM in de praktijk. Verpleegkundigen roep vaker dat het werken met een te krappe bezetting (zowel kwantitatief als kwalitatief) onverantwoord is…als je holistisch (= IM, dus niet nieuw) wilt werken. Blijf de problemen niet oplossen, kom in opstand op basis van professionele argumenten. Het gaat niet alleen om het aantal zorgontvangers, het gaat om de toestand waarin deze zorgontvangers verkeren, en voor wie je een grote verantwoording draagt. Het is jouw verantwoording om aan te geven dat je je werk niet kunt doen als de randvoorwaarden niet in orde zijn. Praktijk: veel te vaak komt het voor dat ad-hoc problemen structureel opgelost worden door verpleegkundigen en dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. Leidinggevenden moeten hun team hierin steunen en niet tegenwerken.Ik lees steeds in de reacties dat met de vinger naar anderen gewezen worden. Maar verpleegkundige jij kunt zelf het verschil maken! Daar ben je een professionele bereoepsbeoefenaar voor. Komt uit die hangmat en die slachtofferrol. Het antwoord ligt in jouw handen. Pak die verantwoordelijkheid.

 4. nieuwe theorie? Mieke heeft gelijk, dit heet al sinds Nightingale VERPLEEGKUNDE. Dat er nu aandacht voor is vanuit de medici is mooi, maar dat we dit blijkbaar niet waar kunnen maken een grote schande!!
  Het houdt feitelijk in dat veel verpleegkundigen hun werk niet (goed kunnen) doen!

 5. Hoe graag wij in de thuiszorg ook willen om naar de mens in zijn geheel te kijken. We worden alleen gefinanieerd op deeltaken. De regelgevers binnen de AWBZ zijn niet op de hoogte van de proffesionele waarden en doelstellingen van de verpleegkundige beroepsgroep. Zij kijken niet verder dan wat je zichtbaar doet. Een teruggang naar een lichamelijk gerichte zorg is hiervan tot mijn spijt het gevolg. Dit lijdt weer tot het inzetten van medewerkers die alleen kijken naar wat voorgeschreven is en niet naar wat zij volgens hun ervaring en opleiding geleerd hebben. De kloof tussen proffesioneel verpleegkundig handelen en doen waar je voor betaald wordt is groot en wordt steeds groeten.

 6. Als toekomstige (verzorgende-verpleegkundige)reageer ik even op deze (voor mij)nieuwe theorie..
  Er zijn mensen nodig met een hart in de zorg bij de patienten, maar ook mensen met een hart die leiding geven en die op deze nieuwe theorie kunnen inspelen.
  Een pluim voor deze nieuwe theorie..
  Wel is het triest dat de patient en de directe omgeving, en hulpverlener altijd de dupe moet zijn van deze veranderingen door de overheid.
  groeten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.