Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Impulsieve mensen eerder te dik

Als het aanbod aan voedsel gevarieerder is, eten impulsieve mensen meer dan personen die minder impulsief zijn. Het trainen van controle zou een een manier kunnen zijn om overgewicht terug te dringen, zo meldt Noorderlicht.

De oorzaken van overgewicht werden onderzocht door Ramona Guerrieri van de Universiteit van Maastricht. De belangrijkste uitkomst van haar onderzoek is dat impulsiviteit een rechtstreekse oorzaak is van overgewicht.

Variatie
Guerrieri vroeg zich verder af of impulsieve mensen ook gevoeliger zijn voor variatie. Om dat te testen deelde ze een groep kinderen op in twee groepen, gebaseerd op hun neiging om onvoldoende na te denken en te plannen. De helft van elke groep kreeg één soort witte spekjes voorgezet en de andere helft een gevarieerd aanbod van spekjes in verschillende kleuren, vormen en smaken. Bij de weinig impulsieve kinderen was er geen verschil tussen hoeveel de kinderen in de twee situaties aten. De impulsieve kinderen daarentegen hadden meer moeite zich in te houden als de het aanbod gevarieerder was.

Snoepverbod
‘Een snoepverbod op scholen zou dus daadwerkelijk kunnen helpen’, concludeert Guerrieri. ‘Dat levert toch al snel een verschil op van zo’n 100 calorieën per dag. Voor kinderen is dat best veel. Een andere manier om het probleem aan te pakken is door te kijken of je een methode kunt ontwikkelen om impulsieve mensen te trainen meer controle te hebben.’

Noorderlicht
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.