Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Incontinentie niet schuld van verpleegkundigen’

Verpleegkundigen mogen niet de schuld krijgen van de massale incontinentie onder ouderen in verpleeghuizen. Dat stelt verpleeghuisarts Paul van Houten. Hij promoveerde onlangs op de achtergronden van incontinentie in verpleeghuizen.

Goede toiletgang
Een vijfde van de ouderen in verpleeghuizen wordt in drie maanden incontinent voor ontlasting en een zesde deel voor urine. Een van de oorzaken is verslechtering van de ziekte, maar een andere belangrijke oorzaak is dat verpleegkundigen in verpleeghuizen door personeelsgebrek niet kunnen zorgen voor een goede toiletgang van de patiënten. ‘Je kunt nog zo hard trainen en het uithoudingsvermogen van de bewoners op peil houden, als ze niet regelmatig worden aangespoord naar het toilet te gaan heeft het weinig zin’, aldus de verpleeghuisarts.

Incontinentie
Uit Nederlandse en Amerikaanse studies blijkt dat de achteruitgang in toiletvaardigheden een belangrijke oorzaak is van incontinentie. Dat is vooral het geval na een beroerte, heupbreuk of achteruitgang van de cognitie, zoals bij dementie het geval is. Incontinentie heeft een negatief effect op het welbevinden van patiënten. Om ervoor te zorgen dat verpleeghuispatiënten zo min mogelijk incontinent zijn, zou een verpleegkundige of verzorgende drie patiënten onder haar hoede moeten hebben. Maar dat is niet reëel, zegt Paul van Houten.

‘Niet op verpleegkundigen afschuiven’
‘Zorgen voor een goede toiletgang is arbeidsintensief en kan op dit moment in de meeste verpleeghuizen niet geleverd worden. En dat moeten we nou eens niet op de verpleegkundigen afschuiven’, zegt de promovendus. ‘De politiek moet hier een duidelijke keuze in maken.’

VU Medisch Centrum / Plusonline
Door: redactie Nursing

9 REACTIES

 1. Beste dochters en 1 zoon,
  Verschrikkelijk. Wat zal dit naar zijn voor uw moeder en wat zult u zich machteloos voelen langs de zijlijn.
  Maak foto’s hoe u uw moeder aantreft en meldt dit bij de directie van het huis. Helpt dit niet, ga dan naar de inspectie van de gezondheidszorg (http://www.igz.nl/) en vraag advies. Ik heb veel misstanden gezien in de zorg, mijn advies is dit nooit te accepteren! Het beste voor uw moeder en sterkte!

 2. Lees alle reacties
 3. Onze moeder lag in een verpleeghuis.
  We troffen haar elke dag in bed aan in haar eigen ontlasting en urine.
  Als we ’te vroeg’kwamen, zo noemden de medewerkers ochtendbezoek, dan lag ze nog in haar kleren van de vorige dag.
  Aan die kleren en beddengoed (opgedroogde urine en hard geworden poep) was overduidelijk te zien dat moeder bijna altijd hele nachten in haar eigen vuil lag.
  Als we er wat van zeiden, gaf de leiding haar steevast de schuld want moeder had een bel, waarmee ze had kunnen aangeven dat ze moest.
  9 van de 10 keer troffen we geen bel aan het bed en als ie er al was zat ie aan de verlamde kant, waarbij opgemerkt dat moeder niet kon praten en bijna niet meer reageerde op communicatie met bezoek…
  Wij geloven dus niets van wat de onderzoeker concludeert dat personeelsgebrek de oorzaak is dat ouderen in verpleeghuizen lang in de plas of poep liggen. Wij hebben uit eigen ervaring dat het gewon beleid is van de instelling.
  Daarnaast is het de luierindustrie die dit beleid legitimeert, omdat die luiers ontwikkelen waardoor je incontinentie minder problematisch maakt voor de zorgwerkers, omdat die even kunnen voelen hoe vol zo’n ding zit en nog niet vol is over 4 uur nog eens voelen…
  Wij vinden het schokkend dat een maatschappij toestaat dat we het gewoon vinden dat kinderen zindelijk gemaakt worden en onderzoekers de ruimte geeft onzin uit te kramen over de oorzaak van incontinentie van de ouders van die kinderen.

 4. Ik ben blij dat er nu wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de zorg van toiletgang bij verpleeghuizen, want hierdoor wordt de ernst van de (nood)zaak alleen maar duidelijker. Als continentieverpleegkundige bij SCA werk ik intensief met verpleeghuizen aan de incontinentieproblematiek en ook ons is het al enige tijd geleden opgevallen dat deze zorg een groot probleem is voor de persoonlijke situatie van bewoners.
  In aanvulling op de bevindingen van verpleeghuisarts Van Houten, zien wij een belangrijke oorzaak in het feit dat er te weinig kennis is over (in)continentiezorg onder zorgverleners. We hebben gemerkt dat deze van goede wil zijn, maar vaak niet goed weten wat ze aan moeten met zorg voor toiletgang.
  In 2007 heeft SCA daarom de ‘Handleiding Zorg voor Goede Toiletgang’ ontwikkeld. Hierbij hebben wij samengewerkt met brancheorganisaties Actiz en Sting. De Handleiding is speciaal voor verzorgenden en zorgmanagers samengesteld om hen te helpen de kwaliteit van zorg op dit terrein te verbeteren.
  SCA zet zich in om samen met instellingen te werken aan een zo goed mogelijke incontinentiezorg. Het afgelopen jaar is een tiental instellingen actief aan de slag gegaan met de implementatie van de Handleiding; wij hebben hoge verwachtingen van de resultaten. Hiermee wil ik onderstrepen dat het niet alleen aan de overheid is om iets te doen aan dit probleem, maar ook aan de instellingen en verzorgenden.
  Willeke Sijpkes, continentieverpleegkundige van Tena bij SCA in Zeist.

 5. dit geld niet alleen in verpleeg/verzorgings huizen maar ook voor de thuis zorg. we willen wel maar toilet bezoek valt schijnbaar niet onder persoonlijke verzorging. en wordt dus niet geindiceerd. waardpoor er te weinig tijd is om de mensen regelmatig op het toilet te helpen. en dat ligt echt niet aan ons wij proberen het zo veel mogelijk maar als er geen tijd voor is wordt het erg moeilijk.

 6. Idd; als alle leidinggevenden/kopstukken eens gingen toiletteren scheelt het hoop nat wasgoed voor de mensen..
  Aan het afdelingspersoneel ligt het niet; pas als zij minder cliénten krijgen dus betere zorg kunnen leveren (naast de echte liefdevolle aandacht) zal het weer LEUK werken worden in de zorg..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.