Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Incontinentiezorg flink verbeterd

Cliënten in verpleeghuizen en thuiszorg zijn tevreden over de incontinentiezorg die zij krijgen. Waar ze de zorg vorig jaar nog met een 6 beoordelden, geven zij nu een 7.4.

De resultaten zijn het effect van het Betertraject Continentie van Zorg voor Beter. Daaraan deden 17 zorgorganisaties een jaar lang mee. Al snel bleek dat eenvoudige oplossingen flink kunnen bijdragen aan betere continentiezorg en dus betere kwaliteit van leven van de cliënt. Het verwijderen van obstakels in de gang zodat er een goede doorgang is naar het toilet, is daar een voorbeeld van. 

Urine-incontinentie bij ouderen
Om cliënten met urine-incontinentie goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat de huisarts, specialist ouderengeneeskunde of uroloog vaststelt om welke vorm van urine-incontinentie het gaat. ‘Functionele incontinentie komt het meeste voor in de langdurende zorg en wordt veroorzaakt door lichamelijke of praktische beperkingen’, legt Sabina Mak, programmamedewerker bij Vilans, uit. ‘Cliënten kunnen bijvoorbeeld het toilet niet meer vinden. Als je dat weet, kun je ervoor zorgen dat de cliënt zo min mogelijk hoeft te zoeken door bijvoorbeeld een pictogram op de wc-deur te hangen.’

Fysieke belasting verpleegkundigen
Incontinentiezorg gaat niet alleen gepaard met zware fysieke belasting voor de verzorgenden en verpleegkundigen, maar ook met schaamte, onzekerheid en depressieve gevoelens bij de cliënt. Continentiezorg vraagt daarnaast veel tijd van verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. En die tijd is er meestal niet.

Overbodig incontinentiemateriaal
Stichting Elisabeth in Breda bijvoorbeeld heeft dit voortvarend opgepakt. ‘We hadden een klein budget en kozen daarom eerst voor kleine verbeteracties’, zegt Miriam Wilmot, fysiotherapeut en adviseur verbetermanagement. ‘We hebben katrollen aan de toiletdeuren bevestigd, meer ruimte gecreëerd in de huiskamer en de wasmanden en overbodig incontinentiemateriaal uit de badkamers gehaald.’ Dit zijn kleine aanpassingen, maar zorgen er wel voor dat de cliënten nu op tijd hun toilet bereiken. Miriam vertelt: ‘Het leuke van deze verbeteracties is dat resultaten direct zichtbaar zijn!’

Zorg voor Beter
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Nu die verrekte verzekeraars nog. Ze moesten zich schamen met de vergoeding die de ouderen in verzorgings en verpleeghuizen krijgen. Daar moeten ze eerst zeiknatte inco’s hebben eer je een andere aan kunt doen anders komen ze over hun vergoeding en kost het die ouderen een vermogen. Lang leve daarnaast de kosten voor alle medicatie en middelen tegen decubitus, smetten ed. Das weer mooi meegenomen voor die van apotkers en artsen. Waar haalt men toch die mooie cijfers vandaan vraag ik me steeds weer af!!!????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.