Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indicatie verstandelijk gehandicapten niet gericht op sociale redzaamheid

Bij het vaststellen van de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten wordt te weinig gelet op sociale redzaamheid. Daardoor ontstaan er risico's voor de kwaliteit van de zorg en een veilige leefsituatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De IGZ schrijft dat de indicatiestelling van licht verstandelijk gehandicapten te gericht is op het individu en onvoldoende rekening houdt met de omgeving die wel degelijk een belangrijke rol speelt. Ook is er te weinig oog voor sociale en emotionele redzaamheid.

 

Samenwerken
Goede ondersteuning is nodig om een licht verstandelijk gehandicapte zoveel mogelijk normaal mee te laten doen in de samenleving. Alle betrokken organisaties moeten daarom samenwerken in een netwerk. De inspectie constateert dat het netwerk vaak gebaseerd is op de persoonlijke inzet van medewerkers. De afspraken over samenwerking worden nauwelijks schriftelijk vastgelegd. Daardoor is de kans op onduidelijkheid en misverstanden groot. Bovendien constateert de IGZ een gebrek aan regie. Zo zegt 55 procent van de zorgaanbieders niet te weten wie in het netwerk de regie voert. Dat maakt de situatie voor iemand met een verstandelijke beperking erg onoverzichtelijke en dus kwetsbaar.

 

Advies
De inspectie adviseert de staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS om het Centrum indicatiestelling zorg opdracht te geven de huidige norm voor indicatiestelling aan te passen. Deze moet zich meer richten op de relatie van de cliënt met zijn omgeving dan nu het geval is.

 

Het rapport ‘Gebrekkige indicatiestelling en samenwerking bedreiging voor kwaliteit van zorg voor licht verstandelijk gehandicapten’ is beschikbaar op www.igz.nl.

 

Bron: www.igz.nl

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.