Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Indicerende verpleegkundige is hbo’er en werkt evidence based’

De verpleegkundige indicatiestelling in de wijk moet worden gedaan door een verpleegkundige met minimaal een hbo-niveau, aldus het normenkader van beroepsvereniging V&VN.
ANP Foto/Koen Suyk

Dat beschrijft het normenkader voor het indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in de wijk dat beroepsvereniging V&VN vorige week presenteerde. In maart kreeg de beroepsvereniging van staatssecretaris Van Rijn de opdracht om een indicatie-instrument te ontwikkelen dat dient als hulpmiddel bij het verpleegkundig indicatieproces en de zorgtoewijzing. Het zogenoemde ‘normenkader voor de indicatiestelling’ is het resultaat.

Zes normen:

Aan de hand van zes normen wordt uitgelegd waaraan de verpleegkundige indicatiestelling moet voldoen:
1. Indiceren en organiseren van zorg vindt plaats op basis van professionele autonomie. Professionele autonomie garandeert cliëntgerichtheid en een onafhankelijk besluit.
2. Indiceren en organiseren van zorg wordt gedaan door een bachelor of master opgeleide verpleegkundige. Van deze professionals mag verwacht worden dat zij beschikken over de noodzakelijke competenties.
3. Indiceren en organiseren van zorg is gericht op versterken van eigen regie en zelfredzaamheid van cliënten en het cliëntsysteem. Verpleegkundigen sluiten hiermee aan op de maatschappelijke noodzaak de zorg verantwoord uit te voeren.
4. Besluitvorming rond indiceren en organiseren van zorg vindt plaats op basis van het verpleegkundig proces. De methode die verpleegkundigen daarbij hanteren is het klinisch redeneren. Dit proces bestaat uit vraagverheldering, diagnose, planning van resultaten en interventies, organisatie, uitvoer en evaluatie van zorg.
5. De verslaglegging voldoet aan de V&VN richtlijn voor verslaglegging. Sinds 2011 bestaat een richtlijn voor verpleegkundige verslaglegging waarin het doel en de onderdelen van de verslaglegging worden besproken.
6. De verpleegkundige overdracht voldoet aan de V&VN standaard voor overdracht van zorg. De standaard bestaat uit informatie over maximaal 27 items in combinatie met de keuze voor een “warme overdracht” als dat noodzakelijk is.

Nursing sprak eerder dit jaar met projectleider Rosemarie van Troost. Lees het interview terug >>>

‘Rol wijkverpleegkundige helder’

‘De wijkverpleegkundige wordt door het normenkader in een stevige positie gezet zodat zij samen met haar collega’s de juiste zorg achter de voordeur en in de wijk kan bieden’, zegt V&VN-directeur Helma Zijlstra op de website van V&VN. ‘Voor iedereen is helder wat wel en wat niet van de wijkverpleegkundige verwacht mag worden. Hoewel het normenkader vooral om de wijkverpleegkundige gaat, is het ook van toepassing op overige hbo-verpleegkundigen als zij zorg indiceren en organiseren in de eerste lijn.’

Wat vind jij van het normenkader voor de indicatiestelling?

10 REACTIES

 1. Dit normenkader geeft geen enkele houvast voor daadwerkelijk indiceren terwijl het NU moet gebeuren. In het interRAI thuis zorginstrument wordt wel houvast geboden: Op basis van een internationaal gevalideerd ‘case mix’ algoritme krijgt men een objectieve schatting van het aantal uren verpleging, verzorging en huishoudelijke ondesteuning. Zie <a href=’http://www.nedrai.org/’>www.nedrai.org</a>

 2. Lees alle reacties
 3. In deze transitie mis ik de medemenselijkheid! De grote inzet van de mantelzorg die er wordt verwacht is onwerkelijk. Zelf ben ik verpleegkundige (slechts niveau 4 opgeleid) en mantelzorger. De laatste jaren gewerkt als wijkverpleegkundige, aangenomen op opleiding en 35 jaar ervaring. Nu niet meer goed genoeg. Dat er veranderingen moeten plaatsvinden is duidelijk maar daar zijn we al mee bezig door de cliënt de regie te geven en in eigen kracht te laten staan en bij de intake kijken we direct wat de mantelzorg kan doen. Ik heb een stap terug gedaan omdat ik het op mijn leeftijd en met de mantelzorg taken die ik heb geestelijk niet trek om een HBO opleiding te volgen en met goed gevolg af te ronden. Niveua 4 is terug bij af, slechts uitvoerend. Dat is wat ik nu weer doe in de wijk en het geeft een goed gevoel!

 4. Ik ben MBO-verpleegkundige en werkzaam in de wijk. ik ben nu bezig met de Post HBO opleiding, wijkverpleegkundige, die ik volgende maand hoop af te sluiten met een diploma.
  Nu blijkt dat volgend jaar, helemaal niet mag indiceren, want ik ben een mbo verpleegkundige, maar een hbo wijkverpleegkundige. het komt er op neer.. dat ik deze opleiding voor niks heb gedaan, het liefst willen ze dat je toch nog eerst ‘ even’ de HBO-V gaat doen!! Belachelijk! als ik dat had geweten, was ik daar meteen mee begonnen, in plaats van 1,5 jaar voor niks??????

 5. ‘Ik ben nu wel toe aan een nieuwe uitdaging binnen mijn wijkteam in de regio Opsterland van De Friese Wouden thuiszorg – laat maar komen naar het mooie Fryslân!’ ‘Nog wel ff overleggen met ‘mijn organisatie’!’ ‘Graag voorzichtig met verspreiden in publicaties – Concurrentie is volop aan de gang in Fryslân, zowel in de zorg als de agrarische afdeling – we werken toch voor de passie? En niet voor het geld?!’ ‘Wat is ‘onze visie (kijk) op verplegen’ en ‘onze missie in de zorg?’
  ‘Zie ook ‘het project De HBO-V’er in de thuiszorg – thuiszorg op niveau!’ Ik ben benieuwd, we wachten het af – ik ga nu eerst genieten van de mooie septembermaand: ‘Boerenbont!’

 6. Ik ben in de jaren 80 opgeleid tot verpleegkundige A (in service opleiding)
  Sinds enkele werkzaam als zzp-er op zowel mbo als hbo werk- en denkniveau in de zorg (verpleging, verzorging en begeleiding).
  Ik mag volgens de nieuwe regeling straks dit werk niet meer gaan doen als zzp-er. Dus dan moet ik al die jaren hebben geklungeld en mijn werk ( ook indicaties aanvragen etc.) niet goed gedaan…….want ik heb immers geen hbo opleiding gehad? Kom nou!

 7. Het woord ‘wijk’kan eraf. Een HBO verpleegkundige in welke setting ook kan denken, indiceren, redeneren en beargumenteren en onderzoeken op het hiervoor noodzakelijke niveau. Angst en ontwetendheid van de beleidsmakers drukken alles weer in hokjes,. Niet goed!

 8. Interessant. Ik ben alleen benieuwd of de normenkader voldoende handvatten biedt aan wijkverpleegkundigen. Dit kader geeft geen nieuwe of aanvullende informatie. Dit zijn punten van waaruit er volgens mij al gewerkt werd. Ik denk dat de rol van de wijkverpleegkundige eerst helder gemaakt moet worden. Een eenduidige visie op de rol en de taken van den wijkverpleegkundige. En dit landelijk zo vastgelegd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.