Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infectiepreventie in ziekenhuizen nog onvoldoende

Veel ziekenhuizen doen nog niet genoeg om zorginfecties te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Fotolia_78464395_Subscription_Yearly_XXL.jpg
Het niet goed gebruiken van niet-steriele handschoenen kan in veel ziekenhuizen nog zorgen voor verspreiding van bacteriën. - Foto: Fotolia

In 2013 deed de IGZ ook onderzoek naar het voorkómen van zorginfecties. Ziekenhuizen hebben sinds die tijd wel veel verbeterd, maar nog niet voldoende. In de bezochte ziekenhuizen volgden de medewerkers de regels voor persoonlijke hygiëne beter dan in 2013. Het lijkt erop dat de cultuur in ziekenhuizen op dit gebied veranderd is. Dat vindt de inspectie positief. Sommige andere zaken moeten wel nog dringend verbeteren. Bijvoorbeeld schoonmaken en ontsmetten. Verder weten medewerkers niet in alle ziekenhuizen goed genoeg hoe de isolatiekamers werken en zijn de isolatiekamers technisch ook niet altijd in orde.

Resistentie

Steeds meer bacteriën zijn minder gevoelig voor antibiotica. Dat is in de hele wereld een groot probleem. Het is volgens IGZ belangrijk dat medewerkers zoveel mogelijk proberen tegen te gaan dat deze zogenaamde BRMO (Bijzonder Resistent Micro-organismen) het ziekenhuis binnenkomen en zich daar verspreiden. Dat begint bij opname van een patiënt. Dan moet goed worden bekeken wat de kans is dat die een bacterie met zich meedraagt die niet goed te behandelen is met antibiotica. Dit doen ziekenhuizen nog steeds onvoldoende. Het voorkómen van besmettingen, snel ontdekken ervan en verantwoord gebruiken van antibiotica moeten hand in hand gaan. Positief is dat bijna alle ziekenhuizen goed nadenken over het gebruik van antibiotica.

Niet-steriele handschoenen verkeerd gebruikt

De Nederlandse ziekenhuizen zijn beter voorbereid op de toename van ongevoelige bacteriën dan in 2013. Ze volgen de richtlijnen beter. Vooral het juist dragen van werkkleding en het onbedekt houden van armen en handen gaat veel beter. Maar het niet goed gebruiken van niet-steriele handschoenen kan in veel ziekenhuizen nog zorgen voor verspreiding van bacteriën. Dat moet nu echt snel veranderen, vindt de Inspectie.

Geïnspecteerde ziekenhuizen

Van de 25 ziekenhuizen die de IGZ in 2015 bezocht, boden er 22 bij het eerste bezoek onvoldoende veilige zorg op het gebied van het voorkómen van zorginfecties. Zij moesten verbetermaatregelen nemen. Acht moesten resultaten van audits laten zien aan de inspectie. Veertien ziekenhuizen krijgen bovendien een nieuw inspectiebezoek. De eerste herbezoeken lieten zien dat de verbeteringen niet altijd voldoende waren. Bij die ziekenhuizen eist de inspectie opnieuw maatregelen.

Verpleegkundigen niet geoefend met voorzorgsmaatregelen

Ook scoorden ziekenhuizen onvoldoende doordat verpleegkundigen en artsen niet hadden geoefend met de bijzondere voorzorgsmaatregelen en onvoldoende uitleg konden geven over de techniek van de isolatiekamers. De procedures van het instellen en opheffen van de isolatiemaatregelen waren over het algemeen wel bekend.

Klik hier om het hele rapport van IGZ te lezen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.