Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Infectiepreventie ziekenhuizen is onvoldoende

De richtlijnen wat betreft infectiepreventie worden in ziekenhuizen onvoldoende nageleefd. Nog steeds draagt het zorgpersoneel horloges en ringen en ook niet-steriele handschoenen worden gedragen wanneer dit niet nodig is.
Infectiepreventie ziekenhuizen is onvoldoende

De Inspectie controleerde in 2013 in hoeverre de infectiepreventierichtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) worden nageleefd. Nog niet voldoende, zo oordeelt de Inspectie in een onderzoeksverslag.

Sieraden en niet-steriele handschoenen

Volgens de Inspectie is er in ziekenhuizen veel aandacht voor algemene voorzorgsmaatregelen maar zijn er wel wat verbeterpunten. Zo is het beleid ‘werkkleding aan = sieraden af’ nog niet in voldoende mate gerealiseerd. Ook worden niet-steriele handschoenen vaak nog gedragen wanneer dit niet meer nodig is, waardoor micro-organismen juist worden verspreid.

Reiniging en desinfectie

Tijdens het inspectiebezoek aan 26 ziekenhuizen bleek dat reiniging en desinfectie in meer dan 80 procent van de ziekenhuizen onder de maat was. Dit lag vooral aan het ontbreken van aftekenlijsten waardoor men niet goed wist wat was schoongemaakt en waar de schoonmaak eventueel niet aan toe was gekomen die dag. Ook kwam het regelmatig voor dat niet de juiste desinfectantia beschikbaar waren op de afdeling, of waren verpleegkundigen onvoldoende bekend met de beschikbare desinfectantia en het juiste gebruik daarvan. Ook was de verdeling van verantwoordelijkheden voor reiniging en desinfectie tussen verpleging en schoonmaakpersoneel onduidelijk.

Risico-inventarisatie

Ook de zogenaamde risico-inventarisatie bij opname in veel ziekenhuizen niet op orde is, zo schrijft de Inspectie in het onderzoeksverslag. Bij opname moet gecheckt worden of een patiënt mogelijk drager is van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) is en zolang dit niet voldoende gebeurd kunnen resistente bacteriën gemakkelijk in het ziekenhuis komen. Ook wat betreft MRSA concludeert de Inspectie dat er niet voldoende wordt gescreend bij opname.

Vervolg Inspectie bezoek

De Inspectie blijft ziekenhuizen controleren wat betreft infectiepreventie. Ziekenhuizen moeten hun resultaten van audits opsturen en er zullen nog inspectiebezoeken volgen aan ziekenhuizen die tot nu toe onvoldoende scoorden.

Wat moet er volgens jouw gebeuren om de infectiepreventie in ziekenhuizen te verbeteren? Laat je reactie achter onderaan dit bericht!

12 REACTIES

 1. Het is jammer, maar iedereen blijft in de sfeer van: de pot verwijt de ketel, dat hij er zwart uit ziet. In plaats van daadwerkelijk bij zichzelf te beginnen en vol te houden. Met goede persoonlijke hygiëne en vervolgens de patiënt die zichzelf niet kan wassen; te wassen en niet te laten in urine en feces.Zoals het wel eens vaker gebeurt. Ook deze kosten van de behandeling van het doorliggen maken de gezondheid zorg duurder.

 2. Lees alle reacties
 3. Bedgordijnen? Heb geen idee of daar in ons ziekenhuis richtlijnen voor zijn, maar de enige momenten dat ik zie dat ze vervangen worden is als er echt bloed/ontlasting/weet ik wat in zit, en je dit doorgeeft aan de schoonmaak. Ik zie nooit met vaste intervallen dat deze vervangen worden.

 4. Bovenstaande dingen ben ik mee eens, ik ben ook absoluut voor de infectiepreventie in zoveel mogelijk manieren.
  Het enige is wel; slaan we niet te ver door? Een rolstoel kun je nu eenmaal niet per patiënt wisselen, een stoel kun je niet na eenmaal gebruik weggooien, een bloeddrukband of stuwband idem dito… Belangrijk is als je ziet dat er een rolstoel is gebruikt met wondjes, een stoel waar urine/defaecatie op ligt, een stuwband waar bloed op zit etc etc na gebruik gewoon een keer gereinigd wordt.. Slaan we niet te ver door?

 5. Ik vind het nog steeds erg storend dat alle medewerkers ringen, sierraden en horloges dragen. Doktersjassen met korte mouwen en daronder t-schirt met lange mouwen. Iedereen weet dat dat NIET mag en toch doen ze het gewoon!
  Ik heb 3 jaar op de afdelinginfectiepreventie gewerkt ze zijn deskundig op hun gebied . Ik vind dat ze meer op de werkvloer moeten kijken en meelopen en foto’s maken.In mijn tijd heb ik dat gedaan en dat werd ervaren als een eye openener.

 6. Rolstoelen! Die gaan het hele ziekenhuis door. Zonder te worden schoongemaakt.
  Op de voetplaten; afwisselend mensen met blote voeten met wondjes en mensen met schoenen met straatvuil.
  De zitting: etensresten (pap, vla, kruimels) en vocht van incontinente mensen die geen inco materiaal droegen…

 7. Mijn laatste ziekenhuiservaring was 2 weken geleden, de afdeling waar mijn moeder terecht kwam. Schoonmaken is daar echt een ondergeschoven kindje.
  Als er ergens spullen of materialen lagen dan werd er gewoon omheen geveegd. Maar ook de verpleging maakte zich er schuldig aan. De bedden van ontslagen patiënten werden met 1 doekje gereinigd zonder om- of uitspoelen tussendoor. Het beddengoed van mijn moeder zat na drie dagen opname onder de vlekken van een lekkend infuus maar er was geen tijd om dat te verschonen.

 8. Helaas horen we dit al jaren en op de een of andere manier lukt het niet om dit te verbeteren… Wat betreft sieraden en horloges: zou het komen dan we elkaar daar ook niet op aanspreken? Ik moet zeggen dat bij mij in het ziekenhuis er veel goede voorzorgsmaatregelen zijn; de vraag over MRSA zit bij ons bijvoorbeeld standaard in de anamnese.
  Wat ik me wel afvroeg bij het lezen van dit artikel: bij welke gelegenheden is het gebruik van onsteriele handschoenen juist ‘gevaarlijk’ en worden er meer micro-organismen verspreid? Kan iemand mij hier antwoord op geven? Dank!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.