Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infrarood werkt niet beter bij infuusprikken

Het apparaat VascuLuminator, dat bloedvaten onderhuids zichtbaar maakt met infrarood licht, zorgt er niet voor dat het aanleggen van een infuus bij kinderen vaker of sneller lukt.
Infrarood werkt niet beter bij infuusprikken

Dat concluderen onderzoekers van het UMCU en VUmc in het januarinummer van Pediatrics.

Om bij het afnemen van bloed bij kinderen een bloedvat eenvoudiger te kunnen aanprikken, worden speciale infraroodapparaten (zoals de VascuLuminator) gebruikt waardoor de bloedvaten duidelijker zichtbaar worden. Onderzoeker Natascha Cuper en haar collega’s wilden weten of het infraroodapparaat ook bij het prikken van een infuus tot meer succesvolle eerste prikpogingen zou leiden.

Niet sneller infuusprikken
Daarom voerden zij een onderzoek uit, waarbij ze kinderanesthesisten en anesthesieverpleegkundigen – al dan niet in opleiding – veneuze katheters lieten aanleggen. Per dag wezen zij operatiekamers willekeurig toe aan prikken met of zonder de VascuLuminator. Hieruit bleek dat het apparaat niet veel effect had in vergelijking tot ‘gewoon’ infuusprikken. In de infraroodgroep slaagde 171 van de 246 eerste infuuspogingen (70%) en in de controlegroep 175 van de 245 (71%). De VascuLuminator zorgde ook niet voor een sneller aangelegd infuus: met het apparaat duurde dit 162 en zonder 143 seconden. De VascuLuminator maakte wel 83,3% van de aan te prikken bloedvaten zichtbaar.

Inbrengen canule
Hoewel het infraroodapparaat bloedvaten wél beter zichtbaar maakt, zorgt het er niet voor dat het inbrengen van het infuus vaker of sneller lukt, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens de auteurs kan dit betekenen dat het lokaliseren van bloedvaten kennelijk niet het probleem is bij infusen, maar het inbrengen van de canule zelf. Volgens Cuper lijkt de VascuLuminator wel nuttig bij een kleine groep kinderen met een donkere huidskleur.

Natascha Cuper promoveerde in juli vorig jaar op dit onderwerp aan de Universiteit van Utrecht. Lees hier de samenvatting van haar proefschrift.

NtvG, Pediatrics
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.