Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inhalatiecorticosteroiden verbeteren milde vorm COPD

Patiënten met een milde tot matig-ernstige vorm van COPD, kunnen hun ziekte verbeteren door langdurig inhalatiecorticosteroïden te gebruiken.
Inhalatiecorticosteroiden verbeteren milde vorm COPD

De chronische longziekte COPD blijkt dus wel degelijk op therapie te reageren.

Longfunctie
De daling van de longfunctie wordt hierbij afgeremd. Zodra patiënten stoppen met hun medicatie, gaat hun longfunctie weer achteruit. Dan verergeren hun klachten, neemt hun welbevinden af en komt de ziekte opnieuw terug. Het is voor het eerst dat in een studie het verband is aangetoond tussen het onderdrukken van de ontsteking die aan de basis ligt van COPD, het gebruik van medicatie en het voorkómen van achteruitgang van de longfunctie.

Bevindingen
Deze conclusies blijken uit een langdurig onderzoek onder leiding van longarts Dirkje Postma van het Universitair Medisch Centrum Groningen en klinisch-fysioloog Peter Sterk van het Academisch Medisch Centrum (tijdens de studie Leids Universitair Medisch Centrum). Zij publiceren vandaag over hun bevindingen in het gezaghebbende Annals of Internal Medicine.

UMCG
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.