Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Inkorten mbo-v gaat ten koste van kwaliteit’

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) verzet zich tegen het plan om de mbo-v terug te brengen van vier naar drie jaar.
'Inkorten mbo-v gaat ten koste van kwaliteit'

Dit schrijft de NVZ in een persbericht op de site. ‘De NVZ is niet tevreden over de huidige kwaliteit van het verpleegkundig middelbaar beroepsonderwijs en de beginnende verpleegkundige beroepsbeoefenaar die uitstroomt’, zegt woordvoerder Anita Lenarduzzi tegen Nursing. ‘Daarbij komt dat de minister heeft besloten dat algemeen vormende vakken als Nederlands, Engels en rekenen in het onderwijscurriculum worden opgenomen. Daarom keren wij ons tegen het inkorten.’ De vereniging heeft minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) een brief gestuurd waarin zij hun standpunten kenbaar maken.

Aantrekkelijke opleiding
Begin dit jaar kondigde de minister aan dat zij mbo niveau vier wil verkorten van vier naar drie jaar. Met de verkorting van het aantal jaren, maar met een uitbreiding van de onderwijstijd, denkt de minister een intensiever en daardoor aantrekkelijkere opleiding te kunnen bieden. Begin april stuurde de mbo-raad een brief aan de minister van OCW waarin zij stellen dat het onmogelijk is om opleidingen in de zorg in drie jaar te geven.

Basisprincipes
Ook beroepsvereniging V&VN is bezorgd en vindt een driejarige opleiding tot verpleegkundige te kort. ‘Dat gaat ten koste van de kwaliteit en veiligheid’, vindt Francis Bolle van V&VN. ‘Er wordt te lichtzinnig gedacht over de opleiding verpleegkunde. De praktijk stelt steeds hogere eisen aan kennis van richtlijnen en basisprincipes. Een opleiding van drie jaar is daarvoor te kort.’

Tijdgebrek
Bolle merkt dat docenten nu al vaak worstelen met het curriculum van de opleiding verpleegkunde vanwege tijdgebrek. Zij verwacht dat dit door het inkorten van de opleiding alleen maar erger wordt. ‘Ook de stagebegeleider krijgt een zwaardere belasting omdat de verpleegkundige eigenlijk nog niet capabel genoeg is om aan de slag te gaan.’

Levenservaring
Daarbij vindt Bolle ook dat de verpleegkundigen wel erg jong zijn als ze de opleiding binnen drie jaar verlaten. ‘Verpleegkundigen doen mensenwerk, je krijgt te maken met vraagstukken over leven en dood. Het kan geen kwaad om dan iets meer levenservaring te hebben, ook al is het maar een jaartje.’

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

7 REACTIES

 1. De BBL MBO-verpleegkunde is prima te doen in 3 jaar. Sterker nog ik (opleider V&V bij GGNet) sta er 100% voor in dat de MBO-V GGz van de samenwerking met ROC Aventus en Rijn IJssel en 4 instellingen voor verslavingszorg en GGz in het oosten van het land een verbetering is t.o.v. de oude 4 jarige variant.
  Voor de BOL is het wél een ander verhaal! Zeker omdat er zelfs voorgesteld wordt om nóg minder praktijkstages te doen…

 2. Lees alle reacties
 3. Typisch ‘korte termijn-strategie’. Immers: er dreigt een groot tekort te ontstaan in met name ouderenzorg. Nu stroomt een MBO-V’er nog door naar deskundigheidsniveau 4 en komt terecht in het ziekenhuis. Met een verkorte opleiding is die mogelijkheid een stuk minder. Precies wat je beoogt:een grotere groep die niets anders rest dan in ouderenzorg te blijven.

 4. Ik vind dat de kwaliteit van het onderwijs moet veranderen.Ziektebeelden worden slecht of helemaal niet behandeld,soms lijkt de opleiding wel een loi cursus.Leerlingen moeten zieketebeelden en de daar bijbehorende organen zelf opzoeken en uit werken en dan wordt het daarna nauwelijks besproken in de les.
  Met name in de oudere zorg vind ik de verpleegkundige die daar werken niet echt vakbekwaam.
  Ik denk dat er een verplichte stage zou moeten zijn in de ouderenzorg omdat je daar de basiszorg heel goed leert.
  Daarnaast zou er een verplichte stage moeten komen in het ziekenhuis omdat je daar meer verdieping kan leren.Daarna kan er dan een keus gemaakt worden,waar men het liefst in de toekomst wil gaan werken.

 5. Ten eerste lijkt mij dat het verpleegkundige beroep zoveel kennis en vaardigheden omvat dat je daar met gemak vier jaar opleiding mee kunt vullen. Ook als je ervan uit gaat dat er geen schooluitval is en alle lestijd optimaal benut wordt.
  Daarnaast vang je m.i. de uitval van lessen niet op door een opleiding van 4 jaar in drie jaar te proppen, de werkdruk voor docenten neemt toe met meer uitval als gevolg.
  Ook ben ik benieuwd wat men gaat doen met het salaris van en niveau 4 verpleegkundige die maar een 3-jarige opleiding heeft genoten. Het zou voor mij wel heel scheef zijn als die gelijkgesteld wordt aan de verpleegkundigen die een 4 jarige opleiding hebebn afgerond of zoals nu nog vaak is aan een niveau 5 verpleegkundige.

 6. Als verpleegkundige en docent zou ik ervoor willen pleiten om de duur van de opleiding te handhaven!
  De reden is dat de BOL-leerlingen in het algemeen erg jong zijn, sommige leerlingen zijn nog maar 15 jaar als ze bij ons de opleiding beginnen. Ook blijkt het (in ieder geval in onze regio) lastig om voldoende stageplaatsen in ziekenhuizen te vinden voor onze leerlingen, waardoor veel leerlingen tijdens hun opleiding soms maar 1 stage in het ziekenhuis kunnen lopen! Voor de rest lopen zij stage in verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatie, thuiszorg, enz. Daar is natuurlijk erg veel te leren, maar de praktijk verwacht van een afgestudeerde N4-verpleegkundige wel de beheersing van de nodige vaardigheden en het hebben van inzicht in de curatieve zorg!

 7. Het feit dat bepaalde opleidingen niet aan de norm voldoen betekend nog niet dat dit een rede is om de opleiding te korten. Van een verpleegkundige wordt heel wat gevraagt op het gebied van kennis houding en vaardigheden en daarom pleid ik er voor als praktijkopleider dat dit plan. Daarnaast moet je zelf bewust kijken of je niet door een productieve houding zaken binnen school kunt verbeteren

 8. Ik ben het voor het eerst met de minister eens. Ik heb inmiddels aan twee instellingen de mbo-v opleiding gevolgd. De eerste opleiding was een complete ramp. Van de ene dag on de week dat we naar school hoefden, vielen nog de helft van de lessen uit. Op de school waar ik nu zit is de lesuitval minder, kwaliteit beter, maar hebben we nog niet de dagen gevuld.
  Als de scholen zo zouden kunnen plannen dat studenten vast vijf dagen in de week volledig naar school kunnen, net als het voortgezet onderwijs en daarbij een aantal keren 20 weken stage van 32 uur per week zou de opleiding in drie jaar afgerond kunnen worden.
  Dat het niveau van de pas afgestudeerde verpleegkundigen onder de maat is, komt niet doordat vier jaar te weinig tijd is, maar door slechte kwaliteit van het onderwijs, te veel lesuitval en daardoor demotivatie bij de studenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.