Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Inservice-opgeleide blijft ongerust over functie

Vakbond NU’91 ontvangt nog steeds veel verontruste signalen van verpleegkundigen die op hbo-niveau werken, maar geen diploma hbo-v hebben. Ze blijven bang om als mbo-verpleegkundige en lager ingeschaald te worden bij de invoering van de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen in 2020.
1verpleegkundigeopgang.jpg
De onrust bij veel verpleegkundigen blijft. - Foto: Arno Massee

Om de onrust weg te nemen heeft NU’91 op een rijtje gezet waarom deze groep zich volgens hen geen zorgen hoeft te maken. Vooral inservice-opgeleiden en mbo-verpleegkundigen die dankzij werkervaring en bijscholing op hbo-niveau functioneren, melden zich al maanden bezorgd bij de vakbond. ‘We willen met ons bericht duidelijk maken dat zij niet zomaar massaal hun functie verliezen of minder salaris krijgen’, zegt persvoorlichter Karin Weerts van NU’91. ‘Er zullen veel manieren zijn waarop toch aantoonbaar te maken is dat zij als hbo-verpleegkundigen geregistreerd mogen worden.’

Onderzoek naar niveau

Een regiegroep, waarin ook NU’91 zit, doet momenteel onderzoek naar het niveau van de zittende mbo- en inservice-verpleegkundigen om het niveau te bepalen. Het onderzoek zal uitmaken of voor die groepen een overgangsregeling nodig is, of dat er zittende verpleegkundigen zijn die zich rechtstreeks kunnen laten registreren als hbo-verpleegkundige.

Lees ook de gastblog: ‘Je bent niet ‘gewoon maar’ een basisverpleegkundige’.

Herregistratie

Het idee is dat er op termijn landelijke afspraken komen over een instrument dat het hbo-niveau van individuele verpleegkundigen meet. En over eventuele scholing die individuele mbo- en inservice-verpleegkundigen nog nodig hebben om zich alsnog te kunnen registreren als hbo’er, als zij tot nu toe op hbo-niveau werkten. Ook levert het onderzoek op hoe de herregistratie-eisen aan te sluiten zijn bij de twee nieuwe beroepen uit de beroepsprofielen 2020: de basisverpleegkundige (mbo) en de regieverpleegkundige (hbo).

Petitie

De onrust onder verpleegkundigen speelt al langere tijd. Begin dit jaar is een inservice-verpleegkundige een grootschalige petitie gestart omdat zij vindt dat alle inservice-opgeleiden standaard als hbo’er geregistreerd moeten worden. Onder verpleegkundigen van verschillende niveaus is veel discussie over de nieuwe profielen.

In april dit jaar zijn de functieprofielen verpleegkunde 2020 gepresenteerd.

2 REACTIES

  1. Het lijkt mij goed als er onderscheid komt tussen huidige MBO en HBO, want nu ben je na beide opleidingen Verpleegkundige, verdien je hetzelfde en doe je ook vaak hetzelfde. Het nieuwe voorstel m.b.t. de nieuwe beroepsprofielen is vaag en doet geen recht aan de verschillende titels. Bovendien is dit dus nog allemaal niet zeker! Nog steeds zijn er meer dan 20.000 inservice-verpleegkundigen het niet eens met het feit dat zij niet genoemd worden, het gaat om MBO en HBO, maar onduidelijk is dat invervice-verpleegkundigen toch echt bij de HBO-groep horen en niet bij de huidige BBL/ROC opleiding. Op 7 december zal het overleg m.b.t. dit onderwerp plaatsvinden in de Tweede Kamer. Ook zijn er nog gesprekken met onder andere de verschillende kamerleden/ V&VN etc. Voorstel titels: MBO: assistent-verpleegkundige niveau 4(zoals de titel onderwijsassistent), HBO/Inservice-verpleegkundige: (Basis) verpleegkundige niveau 5 (zoals de artsen), gespecialiseerd verpleegkundige/ regieverpleegkundige: niveau 6 en dan de verpleegkundig specialist/ verplegingswetenschapper niveau 7! Dat is duidelijk en dan weet iedereen, werknemer, werkgever en zorgverzekeraars waar ze aan toe zijn.
    Men kan nog steeds de petitie tekenen! https://petities.nl/petitions/erken-inservice-opleiding-verpleegkunde-a-op-hbo-niveau?locale=nl

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben van mening dat het niet alleen een overgangsregeling zou moeten zijn. Een nieuw mbo-opgeleide "basis-verpleegkundige" zou in mijn ogen ook door vervolgopleiding en te verwerven competenties als hbo "regie-verpleegkundige" geregistreerd moeten worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.