Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie gaat extra letten op bestuurders zorginstellingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat er op toezien dat bestuurders van zorginstellingen actief toezicht houden op de kwaliteit en veiligheid binnen hun instelling. Dit regelt de inspectie met het toezichtkader Bestuurlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid.
loep

De inspectie noemt een aantal aandachtspunten waarop zij gaat controleren. Zij gaat er vooral op letten of er aan deze punten aantoonbaar aandacht wordt besteed. De inspectie gaat niet voorschrijven hoe een instelling hier inhoud en vorm aan geeft. De aandachtspunten zijn gebaseerd op wetgeving, expert opinion, door het veld zelf geformuleerde normen en ervaringen van de inspectie zelf.

 

Aandachtspunten professionals

Professionals zouden volgens de inspectie een interne procedure moeten 

hebben voor het vroegtijdig signaleren van potentieel disfunctioneren  

en deze procedure zou ook gehanteerd moeten worden. Ook moeten zij calamiteiten direct melden bij de raad van bestuur.

 

Aandachtspunten raad van bestuur

Ook voor de raad van bestuur stelt de inspectie aandachtspunten op. Zo is de raad van bestuur er verantwoordelijk dat instellingsbesluiten ook bindend zijn voor alle professionals en medewerkers. Ook moet de raad van bestuur tijdig ingrijpen als dat voor de kwaliteit of veiligheid van zorg noodzakelijk is.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.