Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inspectie gaat strenger controleren op mondzorg ouderen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat extra aandacht besteden aan de kwaliteit van mondzorg aan ouderen in verpleeghuizen. Dat schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner in antwoorden op kamervragen.
Inspectie gaat strenger controleren op mondzorg ouderen

De Inspectie controleert structureel op allerlei zaken rondom verantwoorde zorg, waaronder eten en drinken. Ook mondzorg kan een thema zijn dat tijdens een inspectiebezoek aan de orde komt, schrijft de staatssecretaris. Diane Bouhuijs, persvoorlichter van de Inspectie, bevestigt dit: ‘De inspectie is op de hoogte van de gezondheidsrisico’s die ontstaan als er geen goede mondzorg wordt gegeven. Daarom gaan we tijdens de reguliere bezoeken aan verpleeghuizen extra aandacht besteden aan mondzorg.’

Richtlijn mondzorg
In haar antwoorden schrijft de staatssecretaris dat verpleegkundigen en verzorgenden een verantwoordelijkheid hebben wat betreft goede mondzorg. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van bestaande richtlijnen. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner noemt de richtlijn ‘Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen’ een bruikbaar instrument. Ze vindt dat de beroepsgroep een primaire verantwoordelijkheid in de naleving van de richtlijnen.

Verpleegkundigen beter toezien
De kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van onderzoek van Gert-Jan van der Putten. Hij concludeert dat verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen beter moeten toezien op de mondverzorging van de bewoners. Uit zijn onderzoek bij verpleeghuisbewoners blijkt dat sprake is van vijf belangrijke mondzorggerelateerde problemen: parodontitis, droge mond, speekselsecretiesnelheid, zuurgraad van speeksel en de mondverzorging.

Beeld: ANP / Roos Koole
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing en Social Media
Redacteur Nienke van Nursing houdt je via Twitter en Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Volg @nursing_nl of ga naar www.facebook.com/VakbladNursing


Jos Kaldenhoven, blogger
Jos is verpleegkundige in een Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team (VTT). Hij blogt wekelijks over zijn cliënten, werk en leven. Ga naar de weblog van Jos.
https://www.nursing.nl/collega-s/weblog-jos

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.