Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie gaat wondexpertisecentra controleren

V&VN Wondconsulenten heeft een prestatie-indicatorenset voor wondexpertisecentra aangeboden aan de Inspectie tijdens het WCS Congres afgelopen woensdag. ‘De Inspectie gaat dit instrument gebruiken om de kwaliteit van wondzorg te toetsen’, kondigde inspecteur Jan Maarten van den Berg aan. ‘Dat is een uitdaging!’
Inspectie gaat wondexpertisecentra controleren

In Nederland worden steeds meer expertisecentra opgericht voor de behandeling van wonden. Hier werken onder andere artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en wondconsulenten. Ook worden verpleegkundigen in de thuiszorg soms aangestuurd door de centra.

Handvatten voor wondzorg
Vooralsnog wordt de wondzorg door de wondexpertisecentra nauwelijks gecontroleerd. V&VN Wondconsulenten wil daar verandering in aanbrengen. Zij ontwikkelden kwaliteitscriteria in de vorm van een prestatie-indicatorenset. Deze moet handvatten bieden aan de al aanwezige en nog op te richten wondexpertisecentra.

Wondconsulent
In de prestatie-indicatorenset is onder andere vastgelegd dat er in ieder wondexpertisecentrum een casemanager aanwezig moet zijn in de vorm van een verpleegkundig specialist of wondconsulent. ‘De casemanager is verantwoordelijk voor evidence based wondzorg, voor de verspreiding van de kennis in de regio en voor de goede coördinatie van wondzorg in de keten’, vertelt Peter Quataert, voorzitter van V&VN Wondconsulenten.

Wonddiagnostiek
Ook moet er aandacht zijn voor wonddiagnostiek. Zo moet er binnen 24 uur een behandelplan zijn. Diabetische voetwonden moeten worden beoordeeld met de Texas-classificatie, ulcus cruris met de Enkel-Arm-Index en decubitus in de categoriën uit de richtlijn. Ook moet het wondexpertisecentrum kunnen aangeven hoeveel procent van de wonden geneest binnen een bepaalde tijd.

Patiënt is winnaar
Quataert is verheugd dat de Inspectie met de indicatorenset aan de slag gaat. ‘Uiteindelijk wordt de patiënt de grote winnaar. Denk aan de controle op zaken als pijnmeting, fixeren en delirium wat mede dankzij de IGZ een groot succes is geworden.’

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.