Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Inspectie grijpt hard in bij verpleeghuis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vrijdag het bevel gegeven aan een verpleeghuis van Osira-Amstelring om met onmiddellijke ingang de veiligheid van de bewoners van een afdeling te bewerkstelligen. Er zijn vermoedens van lichamelijke en geestelijke mishandeling.
Inspectie grijpt hard in bij verpleeghuis

Het gaat om de verpleegafdeling de Varenhof in verpleeghuis Bernardus voor psychogeriatrische bewoners. Op 4 april 2011 ontving de inspectie een melding over onheuse bejegening en hardhandige aanpak van bewoners van verpleegafdeling Varenhof. Bewoners werden getreiterd of geslagen. Een bewoner die graag nog een bord pap wilde, werd verteld dat hij eerst zijn bloemkool moest opeten. Uiteindelijk kreeg hij zijn bord pap, maar bleek dit de bloemkool in gepureerde vorm te zijn, overgoten met jus. Daarnaast werd een bewoonster die een medewerker sloeg teruggeslagen en werden bij een andere bewoonster sporen van mogelijke mishandeling aangetroffen. Een medewerker over wie familie bij het management had geklaagd, haalde op een onaangename wijze verhaal bij de familie.

Verscherpt toezicht
De inspectie heeft op 6 april het verpleeghuis bezocht om de signalen te onderzoeken. Er zijn gesprekken gevoerd met medewerkers en het management. Tevens heeft de inspectie een bezoek gebracht aan de verpleegafdeling. De inspectie komt tot de conclusie dat de Osiragroep-Amstelring, waaronder verpleeghuis Bernardus valt, onvoldoende alert is geweest op de veiligheid en correcte bejegening van de bewoners. Juist omdat de organisatie sinds 14 maart 2011 onder verscherpt toezicht van de inspectie staat, had dit niet mogen gebeuren of anders voortvarender aangepakt moeten worden.

Medewerkers vervangen
Naast het bieden van een veilige omgeving voor de bewoners, wil de inspectie dat verpleeghuis Bernardus de medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan lichamelijke en geestelijke mishandeling op non-actief stelt en het team van de Varenhof uiterlijk 12 april 2011 volledig vervangt door andere medewerkers die niet eerder betrokken zijn geweest bij de zorgverlening op de Varenhof.

Inspectie voor de Gezondheidszorg
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

10 REACTIES

 1. De teamleider is niet vervangen en heeft al veel eerder zijn eigen afweging gemaakt en zelf ontslag genomen. Zelfs al september van het afgelopen jaar heeft hij aangegeven dat hij niet meer de verantwoordelijkheid kon nemen voor de ontstane situatie, maar is toen aan boord gebleven – omdat ze graag verder met hem wilden.
  Verder zijn vijf verzorgenden op voorhand geschorst en zonder gedegen onderzoek. Er is inmiddels gebleken dat er geen sprake is van mishandeling en het structureel treiteren van cliënten. Het lijkt erop dat de grote problemen binnen de Osiragroep opnieuw worden afgewenteld op de medewerkers op de werkvloer en het management “buiten schot” blijft en geen verantwoordelijkheid neemt. De inspectie heeft in het rapport over Bernardus aangegeven dat met name de vaste personeelsleden een woord van waardering verdienen en dat ze zich inzetten om onder moeilijke omstandigheden zorg te leveren. Dit tegen het licht van onvoldoende ondersteuning, begeleiding, trainingen, coaching en opleiding bij een complexe categorie zorgvragers.

 2. Lees alle reacties
 3. Nou sorry hoor maar hoe druk het ook is en hoe weinig personeel er ook is, je hebt gewoon met je handen van de cliënten af te blijven.
  Het is inderdaad schrijnend en bizar hoe er bezuinigd wordt op de zorg waarin nu de generatie bevind die ons land heeft opgebouwd. En daarbij als het je eigen vader of moeder betreft dan wil je ook geen blauwe plekken of brandwonden tegen komen omdat het personeel er niet mee om kan gaan. De mensen verdienen een waardig en respectvol leven en als het personeel zijn grieven wil uiten doen ze dat maar tegen de dames en heren die in den haag zitten of tegen een boksbal. Als het aan mij ligt zet ik ook veel meer uur in aan personeel maar ja dat geld is er niet en ook dat miljard kunnen we vergeten dus… we zullen er met zijn allen toch echt zelf beste er van moeten maken om onze ouderen een waardig bestaan te kunnen geven. Maar vooral niet uit vreten op de ouderen die kunnen er immers niks aan doen.

 4. Ik zie het al helemaal voor me. De ene bezuiniging na de andere wordt door gevoerd. Steeds minder gekwalificeerd personeel, want dat is te duur. Flexwerkers worden ingezet. Verschraling van zorg heet dat. Misschien heet het ook wel roofbouw. Op een dag blijkt de zorg op eens niet meer toereikend. zo gek…. en dan moet je natuurlijk de mensen aan het bed op non aktief zetten. De beleidsmakers die mogen blijven zitten, of gaan wellicht weg met goude handdruk of zo….
  Het is nu mijn schrikbeeld om oud te worden in zo’n huis. Overgeleverd te zijn, terwijl er niemand verantwoording neemt en naar je omkijkt. Zit je dan in je uitwerpselen, krijg je eten voor gezet gelijkend op voer voor vee….Ik denk dat ik een pilletje neem op mijn 65ste.

 5. nou, er moet nog meer controle zijn op alle verpleeghuizen! het is niet meer normaal wat er allemaal gebeurt. ouderen worden echt mishandeld, en de zorg vind het allemaal maar normaal. De staigieres die binnen komen schrikken zich rot, leren hoe het juist te doen op school, maar op de werk vloer is het een andere verhaal. Hap slik met de eten, broek om hoog zonder af te vegen, wat? handen wassen bij handelingen? nee dat hoeft niet..
  Mensen, zorg voor je eigen familie zo lang mogelijk, want als ze eenmaal in de systeem komen.. is het gewoon .. ja.. geen worden voor, dit wens je niemand aan!!

 6. Weer veel reacties die allen ware punten aansnijden. maar, leon, ik bedoel met lage opleiding/teveel verantwoording/ te weinig begeleiding alle medewerkers, van assistent tot leerling tot helpende/verzorgende en vpk. En ik blijf bij mijn punt over bemanning. Niemand hoeft zich te vervelen op zijn werk, maar doorwerken is iets anders dan een konstant hoge werkdruk. Dat laatste schaatst op het randje van onverantwoorde zorg. En peter, ja, je hebt wel eenbeetje gelijk, want wat hebben wij over voor zorg? Zoals bert keizer ooit zei, voor 180 euro, de etmaal prijs van een vp-huis, heb je onderdak, eten, en zorg. Tja, een betere hotelkamer is even duur, dan slaap je alleen maar. We zullen er meer voor over moeten hebben, maar voordat we over geld ghaan praten, moet het eerst anders verdeeld worden en ingezien worden dat je geld spaart met meer pwersoneel. Minder ziekte van het personeel zelf, betere zorg voor bewoners, minder dure ondervoedingsprojecten nodig omdat mensen gewoon de tijd krijgen om te eten, minder decubitus omdat er beter geobserveerd en gesmeerd den gezorgd wordt en de billen wel worden afgeveegd en mensen wel worden gedraaid en op tijd naar de wc gaan. En ja, een betere verhouding vpk en ander personeel. Ieder heeft zijn sterke kanten en men moet elkaar versterken. Maar het wordt tijd dat men inziet dat deze doelgroep ook goed opgeleid personeel nodig heet, op ale niveaus, en dat het vele malen complexer is dan alleen billen wassen. En alleen lichamlijke zorg? was dat maar zo, dan waren we al een heel eind… waar het schort in ned is de basishouding van beleiddsmakers enmaatschappij (?) tav van zorg voor ouderen.

 7. Ik maak me kwaad over de achterliggende oorzaken van deze problemen. Want tuurlijk, dit mag niet en kan niet en er moet ingegrepen worden, tot zover eens. Maar de echte reden voor deze uitwassen ligt toch echt in het verpleeghuis beleid in nederland. Dit zou voorkomen kunen worden met; meer personeel, zodat je demente bewoners in hun eigen tempo kunt benaderen zodat er veel minder aggressie onstaat. Beter opgeleid personeel, met zelfreflectie in hun bagage vanuit hun opleiding zodat ze beter met dit soort dingen om kunnen gaan. Steun vanuit de leiding, intervisie, bijscholing en begeleiding om met probleemgedrag om te gaan maar vooral over wat dat met jou zelf zelf doet en hoe je met je eigen onmacht omgaat. Enige roulatie en aflasting voor het personeel zodat er geen impasses ontstaan. Want het is een mennselijke reactie om terug te willen slaan.. wat je dus moet leren is hoe dat te kanaliseren en er constructiever mee om te gaan. Dat kun je niet alleen, daar is hulp vanuit je organisatie/team bij nodig. Deze mensen waren misschien ooit gemotiveerde hulpverleners. Maar als je in je eentje 9 bewoners hun eten door de keel moet zien te krijgen in een uur tijd, je rot werkt voor een hongerloon, geen enkel aanzien hebt, niet binnen en niet buiten de organsisatie, als dom gezien wordt, slechts 2 jaar mbo opeleiding hebt met amper bagage voor deze moeilijke doelgroep, dagelijks wordt gekort in je arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden om je werk te doen, de schuld voor alles wat fout gaat bij jou gelegd wordt (mevrouw eet niet genoehg groente..) is het dan heel gek dat je zo overspannen wordt dat je bewoners verkeerd gaat behandelen? Deze mensen kunnen niet meer in de zorg, daarvoor is het te ver gegaan en zijn ze te overprikkeld. Maar gaan we nu ooit eens snappen dat de enige oplossing ter voorkoming van meer van dit soort problemen, een grondige herziening van het hele verpleegis beleid in ned is? Overdag kun je niet meer dan 4 bewoners per werknemer hebben, dan pas heb je enige kans om verantwoorde zorg te leveren, en zelfs dan kan het pittig zijn in deze doelgroep.
  Ik werk als vpk in een verpleeghuis in noorwegen. Overdag hebben wij 3 personeelsleden op een groep van 12, waarvan in principe 2 helpenden en een vpk per die groep. `s avonds is dit 2 personeelsleden per 12, en 1, maar liefst 2 vpk in huis. (huis met 39 bewoners) Dit geeft een reelere mogelijkheid om mensen rustig te benaderen, wat opzichzelf al minder onrust geeft. Te luxe? Nee, nodig. De mensen verdienen menswaardige zorg, ze wonen daar ten slotte, en het personeel houdt het vele malen beter uit en is minder ziek. Nederland, wordt wakker.

 8. Tove, je woorden zijn uit mijn hart gegrepen. Inderdaad krijg je als leerling snel (te) veel verantwoordelijkheid en heb je te leiden onder grote werkdruk omdat je gewoon als vaste medewerker wordt ingezet. De vaste medewerkers leren je al snel hoe het werk ‘snel en efficiënt’ te doen, zoals beschreven door Erica. Ik denk dat een hoge werkdruk op zich geen probleem hoeft te zijn, als het werk maar uitvoerbaar is en met plezier gedaan wordt. Zodra dit niet meer zo is zullen de goede mensen kiezen voor een andere richting. De mensen die blijven kunnen ongehinderd slecht blijven werken zolang er geen klachten zijn. Deze zijn er niet snel omdat je vaak één op één werkt met dementerende mensen die zelf niet kunnen, willen of durven klagen. Toezicht vanuit de werkvloer ontbreekt naar mijn idee vaak bewust, zowel de cliënt als het management worden als de vijand gezien, verantwoordelijk voor de slechte werkomstandigheden. Het werksfeertje wat hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat mensen niet willen zien wat er gebeurt, en er liever ook niet met elkaar over praten.
  Meer toezicht door meer inzet van personeel, betere begeleiding van leerlingen en stimulatie betrokkenheid familie/mantelzorgers zou voor veel meer transparantie zorgen, het werkplezier vergroten en mogelijkheden creëren de ‘rotte appels’ op tijd aan te spreken.
  Mijn ervaring is dat het grootste probleem in de zorg voor ouderen op dit moment is dat we vooral bezig zijn met fysiek welzijn, de psychische kant wordt vaak verwaarloosd. Ook dit probleem zou getackeld kunnen worden met meer inzet personeel en betere begeleiding. Werkplezier vertaald zich altijd naar de zorgvragers !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.