Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Inspectie moet altijd tuchtrecht gebruiken’

Minister Edith Schippers wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg op geen enkele manier afspraken maakt met disfunctionerende zorgverleners. De IGZ moet gebruik maken van publiekrechtelijke mogelijkheden, zoals het starten van een tuchtzaak.
'Inspectie moet altijd tuchtrecht gebruiken'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou regelmatig deals sluiten met artsen die over de schreef gaan, bleek uit onderzoek van hoogleraar arbeidsrecht Legemaate. De hoogleraar deed naar aanleiding van de zaak Jansen Steur onderzoek naar afspraken die disfunctionerende hulpverleners sluiten met IGZ. Daar kwam uit dat dokter Jansen Steur een deal had gesloten met IGZ: als hij nooit meer als arts zou werken, werd er geen tuchtklacht ingediend. Uiteindelijk ging de arts alsnog aan de slag in een Duits ziekenhuis.

Verpleegkundigen gematst
Ook verpleegkundigen zouden wel eens ‘gematst’ worden door de Inspectie, omdat het teveel tijd en mankracht zou kosten iedere disfunctionerende verpleegkundige voor de tuchtrechter te halen. Legemaate: ‘Een concreet voorbeeld is de verpleegkundige die zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van een patiënt in een psychiatrisch ziekenhuis. Tegen de verpleegkundige werd geen tuchtklacht ingediend, mits ze nooit meer als verpleegkundige aan de slag zou gaan.’

Functioneringsonderzoek
Schippers zegt vandaag in haar brief dat deze gang van zaken nog eens de noodzaak bewijst van de onderzoeken die zij vorig jaar naar het functioneren van de IGZ heeft laten uitvoeren. Binnenkort zal Schippers op basis van deze onderzoeken een verbetertraject naar de Tweede Kamer sturen. De minister heeft eerder al aangeven een robuuste IGZ te willen, die daadkrachtig, proactief en klantvriendelijk is.

Ministerie van VWS
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ’t Is eigenlijk om je rot te lachen, deze soap…maar de feiten zijn helaas te triest om te lachen. Spierballentaal van Schippers maakt op mij geen indruk; er is teveel misgegaan de laatste jaren; er zijn teveel patienten en zorgvragers de dupe geworden. En tja ons omringende landen krijgen er nu ook “last” van en die kan Schippers helaas de mond niet (laten) snoeren. Van hoog tot laag wordt hier de hand boven het hoofd gehouden ten koste van de patient. Fouten worden binnenskamer gehouden, doktoren geven ze hier een aai over de bol met de woorden “ga jij maar ergens in Europa verder met je praktijken” en wordt er toevallig is een uitspraak ten nadele van een zorgverlener gedaan dan is de kantonrechter o.i.d. welwillend en ontkracht het ontslag en ga zo maar door. Het is echt misselijkmakend….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.