Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: UMC’s voorbereid op ebola

Universitair Medische Centra zijn op dit moment voldoende voorbereid om eventueel patiënten met ebola te kunnen opvangen en verzorgen. Goed oefenen en voorbereiden blijft belangrijk, ook omdat het bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van het personeel.
Inspectie: UMC’s voorbereid op ebola

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na een bezoek aan de Universitair Medische Centra (UMC’s). De IGZ bezocht opnameafdelingen en isolatiekamers van de ziekenhuizen in de periode van 15 – 29 oktober. Sommigen hebben al patiënten met verdenking van ebola opgevangen.

Oefenen

In het onderzoeksverslag wijst de IGZ op het belang van oefenen met de opvang van ebolapatiënten. De betrokkenen in de academische ziekenhuizen gaven ook aan dat bij vrijwel iedere oefening nieuwe aspecten aan het licht kwamen die vooraf niet waren voorzien, zodat het protocol werd verbeterd.

‘Patiënt met ebola kun je niet weigeren’

Mag je een ebolapatiënt weigeren te verplegen? Gezondheidsjurist Peter Simons reageert. Lees meer >>>

Veiligheid personeel

Goede oefening is sowieso erg belangrijk omdat het bijdraagt aan de mate waarin het personeel zich veilig voelt tijdens het werk, zo signaleert de IGZ. De UMC’s gaven aan dat de opvang van ebolapatiënten ook tot veel (ethische) vragen leidden, die lang niet altijd makkelijk te beantwoorden waren.

Liveblog ebola

De ebola-epidemie in West-Afrika verspreidt zich steeds verder. Dit blog houdt je continu op de hoogte. Lees meer >>>

Fouten maken

Punt van zorg blijft de menselijke factor: iedereen kan fouten maken, zeker onder zware omstandigheden. Ook hierbij geldt oefenen weer als sleutelwoord. Volgens de IGZ proberen ziekenhuizen menselijke fouten zoveel  mogelijke uit te sluiten door veelvuldig oefenen. Ook kijkt en helpt een collega mee bij vele handelingen, in ieder geval bij het aantrekken en weer uittrekken van de beschermende kleding.

Over drie maanden doet de IGZ een follow-up bij de UMC’s om te beoordelen of de ziekenhuizen de voorbereidingen en vaardigheden voldoende op peil houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.