Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: verbod op fixeren niet nodig

Een wettelijk verbod op het fixeren van patiënten in zorginstellingen is niet nodig. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ.
Inspectie: verbod op fixeren niet nodig

 

De mening van de IGZ is te lezen in de Volkskrant. In het landelijk dagblad stelt de Inspectie dat fixatie weliswaar moet worden ‘verbannen’, maar dat zorginstellingen daartoe niet worden gedwongen.


Zweedse band

De inspectie heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd tegen onverantwoord gebruik van de onrustband of Zweedse band, met name in verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg en ziekenhuizen. Het afgelopen jaar zijn daar zeven mensen door overleden en raakte er één ernstig gewond. Twee doden vielen in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen.

Fixeren

Een wettelijk verbod op de Zweedse band is vooralsnog een brug te ver, zegt een woordvoerder van de IGZ in de Volkskrant. ‘In uitzonderlijke gevallen is het een noodzakelijk middel. Meestal echter niet. Er zijn instellingen die helemaal niet meer fixeren. Dat kan dus. Het moet in de ban worden gedaan, maar door het veld zelf.’

de Volkskrant

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.