Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie wil (F)ACT teams in iedere regio

De Inspectie voor de gezondheidszorg wil dat er een landelijk dekkend aanbod van (F)ACT-teams komt voor zorgmijders met ernstige psychiatrische aandoeningen. Hiermee moeten zorgmijders beter worden bereikt en begeleid.
Zorgmijders bereiken en begeleiden met een landelijk dekkend aanbod aan (F)ACT-teams
Foto: ANP / Marcel Antonisse

Dit schrijft de inspectie naar aanleiding van haar onderzoek naar de zorg voor zorgmijders met ernstige psychiatrische aandoeningen.

 

Volgens de inspectie zijn de voorwaarden voor verantwoorde zorg aan deze groep niet in alle regio’s aanwezig. Het gaat om het ontbreken van goede afspraken tussen centrumgemeenten, GGD’en en ggz-instellingen over tijdige signalering van zorgmijders, het in zorg nemen en de zorgverlening aan deze doelgroep. Verder constateert de inspectie verbetermogelijkheden in de beschikbaarheid van multidisciplinaire teams voor ambulante zorg en begeleiding, de zogenoemde ACT- en FACT-teams (Assertive Community Treatment en Functie (of flexibel) Assertive Community Treatment).

 

Sinds de komst van de eerste (F)ACT teams 10 jaar geleden, is hun aantal hard gegroeid: 36 van de 43 door de inspectie onderzochte regio’s hebben inmiddels regiodekkende teams. De inspectie wil naar een dekking van 100 procent. De instellingen in regio’s waar het aanbod nog niet voldoende is krijgen nog in de eerste helft van dit jaar een bezoek van de inspectie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.