Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instelling meldt isolatie niet

Een 47-jarige bewoonster van Maasveld, een instelling voor verstandelijk gehandicaptenzorg in Maastricht, heeft afgelopen weken in totaal 24 dagen in isolatie doorgebracht zonder dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte was.

 
Verzoeken van haar familie om de maatregel op te schorten, werden mogelijk genegeerd. Directeur Maria Venderink van Maasveld heeft dat bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Limburgse regiokranten.

Agressief
De cliënte was volgens de instelling ernstig in de war en agressief. Ze vormde een gevaar voor zichzelf en anderen. Op 13 november werd ze daarom in een ‘prikkelarme’ slaapkamer opgesloten. Die kamer is ontdaan van elke franje en heeft alleen een bed en een toilet. Enkele dagen werd de isolatie voortgezet in haar eigen kamer, die ook was leeggeruimd.

Procedures
Vorige week ontdekten medewerkers van de instelling dat niet de voorgeschreven procedures zijn gevolgd en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet was geïnformeerd na zeven dagen, zoals in de wet staat. Een ‘afschuwelijke fout’, aldus Venderink.

Isolatiemaatregel
De directie laat nog onderzoeken of de gedragswetenschapper die heeft besloten over de isolatiemaatregel juist heeft gehandeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.