Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Internet grootste struikelblok bij e-health

Niet iedere oudere en chronisch zieke kan en wil gebruik maken van ICT-toepassingen in de zorg, zoals zorg op afstand. Dat blijkt uit een evaluatierapport over e-health, van het ministerie van VWS.
1 ANP-1000_2499298.jpg
Veel ouderen weten niet hoe ze een computer en/of internet moeten gebruiken. Sommigen ook wel. - Foto: ANP

Het grootste struikelblok is dat niet alle ouderen en chronisch zieken internet hebben of er mee willen of kunnen werken. Een op de zes mensen beschikt niet over een computer of internet en driekwart van deze groep weet niet of ze hun eigen medische gegevens kunnen inzien, aldus het rapport.

Zelfmetingen door ouderen en chronisch zieken

Een derde van de ouderen en chronisch zieken zegt er geen behoefte aan te hebben om zelfmetingen te verrichten. Zij vinden dit een taak van de arts of denken het zelf niet te kunnen. Van de groep die dit wel wil, geeft 91 procent van de chronisch zieken en 80 procent van de kwetsbare ouderen aan dit nu al te doen of te willen. 

Beeldbellen met verpleegkundige

Slechts 5 procent van de mensen die thuis zorg ontvangen, kan direct vanuit huis visueel contact maken met een verpleegkundige of verzorgende via het beeldscherm van de computer, telefoon, tablet of televisie. Het streven van het minsterie van VWS is dat het in 2019 voor iedereen die thuis zorg ontvangt, mogelijk is om 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren. Onlangs bleek nog uit de jaarlijkse E-health Monitor dat verpleegkundigen en verzorgenden juist steeds vaker beeldbellen met hun cliënten.

Meer weten over wat e-health voor jou kan betekenen? Bezoek de workshop ‘E-health: apps voor verpleegkundigen’, tijdens de Nursing Experience. Lees meer

E-health doelen van minister Schippers

In 2015 startte het ministerie van VWS een campagne om het gebruik van e-health aan te moedigen, met als doel de zelfredzaamheid te vergroten. Zo moet in 2019 tachtig procent van de chronisch zieken online toegang hebben tot bepaalde medische gegevens en kan 75 procent van hen – die dit wil en kan – zelfstandig metingen uitvoeren en deze op afstand laten monitoren. 

Meer geld voor e-health

Deze week maakte minister Schippers op de E-Healthweek bekend dat ze de komende vier jaar 20 miljoen euro uittrekt voor goede e-health initiatieven. Op die manier hoopt ze dat innovaties sneller bij de patiënt terecht komen.

‘Bereid patiënt voor op online inzien van uitslag’
Een van de doelen van minister Schippers is dat patiënten hun eigen zorgdossier mogen inzien. In het UMCU doen ze dat en werd dit onderzoek onlangs geëvalueerd. Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.