Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Internetprogramma krijgt kinderen met jeugdreuma in beweging

Het internetprogramma reumaatjes@work krijgt kinderen met jeugdreuma in beweging. Bovendien lukt het kinderen goed om dit programma vol te houden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van fysiotherapeut Otto Lelieveld, die op 7 april jl aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde.

Ongeveer 2500 kinderen in Nederland hebben jeugdreuma, een ziekte die gepaard gaat met gewrichtsontstekingen. Vrijwel dagelijks hebben zij last van stijve gewrichten, pijn en vermoeidheid. Door hun ziekte bewegen ze weinig en hebben minder uithoudingsvermogen dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Dit blijkt bij fietsen en wandelen naar school, maar ook bij korte intensieve bewegingen (een sprintje trekken of gewichtheffen). Ook kennen zij hun eigen grenzen niet, veel kinderen zijn aan het eind van de dag ‘total loss’.

Reumaatjes@work
Fysiotherapeut Otto Lelieveld ontwikkelde en testte in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een internettrainingsprogramma, bedoeld voor kinderen tussen 8 en 12 jaar met jeugdreuma. Het programma duurt 16 weken en geeft de kinderen via internet informatie over de ziekte, en over hoe de kinderen hun lichamelijke fitheid en mate van lichaamsbeweging kunnen verbeteren. De kinderen hebben samen met hun ouders vier groepsbijeenkomsten in het UMCG. Op dat moment wordt hun fitheid gemeten en worden doelen (bij)gesteld. Het programma staat op www.reumaatjesatwork.nl.

Energiemanagement
Een deel van het trainingsprogramma is gericht op energiemanagement, vertelt Lelieveld. ‘We laten kinderen hun energieniveau vergelijken met dat van een batterij. Als de batterij klein is, kun je die groter maken door training. Opladen doe je door slapen of rusten. Zo leren kinderen op het juiste moment gas terug te nemen of juist gas te geven.’
Na afloop bleek dat kinderen hun eigen grenzen beter konden opzoeken dan kinderen die het programma niet hebben gehad: op een loopband met oplopende snelheid en hellingshoek presteerden de kinderen aanmerkelijk beter. Ook gingen de kinderen die weinig actief waren meer bewegen ten opzichte van de weinig actieve kinderen in de controlegroep.

Ieder zijn eigen beweging
Volgens Lelieveld is reumaatjes@work zo succesvol omdat het kinderen leert bewegen op een manier die bij hen past. ‘Het ene kind houdt meer van fietsen, het andere meer van skeeleren of voetballen. Het programma houdt hier rekening mee, door opdrachten en gerichte feedback te geven kunnen kinderen kiezen voor datgene wat bij ze past.’
Lelieveld kreeg een bedrag van 180.000 euro van het Reumafonds, om het programma te optimaliseren en ook buiten de regio Noord-Nederland in te voeren.

UMC Groningen
Door: redactie Nursing

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.