Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Invoeren EBP vergt cultuuromslag’

Succesvolle implementatie van Evidence Based Practice (EBP) lukt alleen als je als ziekenhuis visie, cultuur, EBP-mentors, goede toegang tot wetenschappelijke literatuur en onderwijs, en aansprekende klinisch relevante onderwerpen met elkaar combineert. Dat stelt Hester Vermeulen in Nursing mei.
'Invoeren EBP vergt cultuuromslag'

Hester Vermeulen is stafadviseur en senior onderzoeker in het AMC en maakt zich al jaren hard voor meer EBP in de verpleging. ‘Als je kritisch durft te kijken naar je eigen handelen, komen ‘brandende vragen’ (klinisch relevantie onderwerpen n.a.v. de verpleegkundige dossierbesprekingen – red.) bovendrijven. Dat is de ingang om tot verandering te komen van opinion-based naar evidence-based. Want daar gaat het om: professionele en kwalitatief goede zorg verlenen aan onze patiënten.’

Evidence Based Practice
In Nursing mei vertelt Vermeulen dat EBP in het AMC is vastgelegd in de visie op verplegen en in de plannen van de verpleegkundig bestuurders. Dit betekent dat verpleegkundigen tijd en ruimte krijgen om zich met EBP bezig te houden. Ze hebben genoeg computers tot hun beschikking en krijgen toegang tot en ondersteuning van de medische bibliotheek. Vermeulen: ‘Zelfs dan is het een hele klus om gefocust te blijven. Een grote cultuuromslag is nu eenmaal moeilijk en vergt tijd en volharding. Als je manager enthousiast is over EBP krijgt je bijvoorbeeld meer tijd en middelen. Het succes van verpleegkundige dossierbesprekingen is dus kwetsbaar, omdat het van personen afhangt.’

Lees het volledige interview met Hester Vermeulen in Nursing mei. Geen abonnee? Neem dan nu een tweejarig abonnement met 50 procent korting. Je betaalt dan maar €35,- per jaar.

Door: redactie Nursing, Margot Hamel/Marloes Oelen

1 REACTIE

 1. Hier gaan we weer..Verpleegkundigen moeten de ruimte krijgen…computers etc etc…en wat gaan ze dan doen..Niks..
  Een dagje leuk en daarna nooit meer omdat de praktijk het gewoon niet vereist.luxe hobby
  welke ruimte moeten andere professionals krijgen om hun werk naar een beetje behoren te doen?
  Van een professional mag verwacht worden dat hij/zij een bepaald niveau vertegenwoordigt en zijn/haar zaken bijhoudt/updated en dat ze als werknemer daarin worden ondersteund door bijv. personeelszaken om gaten in de praktijk te kunnen opvullen?
  Natuurlijk moet dan ook die werkgever weten wat ie wil en eisen stellen.Dus lok die maar eens uit de tent en ga er zelf voor staan..
  Nu lijkt het erop dat als je een meevaller hebt meteen naar de winkel gaat om de meevaller te “verteerpotten”:)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.