Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Invoering meerdere richtlijnen succesvol

Patiënten in zieken- en verpleeghuizen lopen minder risico op zorggerelateerde schade, zogenaamde adverse events, als er meerdere preventieve richtlijnen worden ingevoerd. Ook is het voor verpleegkundigen mogelijk om meerdere richtlijnen tegelijk te implementeren.
Invoering meerdere richtlijnen succesvol

Dit blijkt uit onderzoek Safe or sorry? van Bestie van Gaal waarop zij deze week is gepromoveerd.

Van Gaal gebruikte voor haar onderzoek een patiëntveiligheidsprogramma waarbij meerdere richtlijnen gelijktijdig werden geïmplementeerd. Dit werd uitgewerkt voor drie veel voorkomende verpleegkundige gerelateerde adverse events: decubitus, urineweginfecties en vallen. In totaal werden tien afdelingen in vier ziekenhuizen en tien afdelingen in zes verpleeghuizen onderzocht. Er werd gebruik gemaakt van een interventie- en een controlegroep.

Minder adverse events
Uit het onderzoek blijkt dat patiënten in ziekenhuizen in de interventiegroep 43 procent minder adverse events ontwikkelden in vergelijking met de controlegroep. Voor de patiënten in verpleeghuizen was dit 33 procent. Zowel in de zieken- als verpleeghuizen kon niet worden aangetoond dat risicopatiënten in de interventiegroep meer preventieve maatregelen kregen.

Geen verbetering kennis verpleegkundigen
Tot de verbazing van Van Gaal verbeterde de kennis van de verpleegkundigen over decubitus, urineweginfecties en vallen nauwelijks. Als oorzaak hiervan noemt Van Gaal de mogelijke tekortkoming van de gebruikte implementatiestrategie. Hierdoor kregen verpleegkundigen mogelijk onvoldoende inzicht in de gegeven preventieve maatregelen.

Eén richtlijn
Patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen lopen risico op zorggerelateerde schade, waardoor de patiëntveiligheid in gevaar komt. Deze schade kan vaak vermeden worden. Richtlijnen ter preventie van veel adverse events zijn beschikbaar, maar worden niet altijd opgevolgd, zo stellen de onderzoekers. Normaliter worden richtlijnen in de gezondheidszorg één voor één geïmplementeerd.

UMC St. Radboud
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.