Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Invoering patiëntendossier gaat te snel’

De invoering van het elektronisch patiëntendossier EPD gaat veel te snel, vindt de Tweede Kamer. Daardoor dreigt de veiligheid van het systeem in het geding te komen.
'Invoering patiëntendossier gaat te snel'

Uit een gisteren gevoerd debat blijkt dat een meerderheid van de Tweede Kamer is nog wel voorstander is van invoering van het EPD, maar er worden vraagtekens gesteld bij de veiligheid van de technologie, de privacy van patiënten en het maatschapplijk draagvlak, aldus persbureau ANP. Ook de mogelijkheid voor burgers hun dossier in te zien en eventueel zelf te beheren, staat ter discussie.

Onnodige sterfgevallen
Volgens minister Ab Klink van Volksgezondheid kan het epd ervoor zorgen dat er minder fouten plaatsvinden die tot onnodige sterfgevallen leiden. Hij wil dat artsen elkaars dossiers over een patiënt via het EPD kunnen inzien, tenzij de patiënt dat tegenhoudt. De uitwisseling moet vanaf 1 september mogelijk worden. Daarvoor zijn wetswijzigingen nodig, waarover de Tweede Kamer dinsdag met Klink debatteerde.

‘Niet haalbaar’
Vooral de oppositie is kritisch. Arda Gerkens van de SP vreest bijvoorbeeld dat het EPD instabiel en kwetsbaar wordt als burgers vanaf hun computer thuis hun dossier kunnen inzien, zoals Klink voorstelt. De enige partij die het EPD principieel afwijst is de Partij voor de Vrijheid. Maar ook regeringspartij PvdA is sceptisch. ‘1 september lijkt echt niet haalbaar’, aldus PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. Donderdag wordt het debat tussen Klink en de Kamer vervolgd.

De Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.