Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inzetten palliatieve zorg bij dementie onduidelijk

Wanneer zet je palliatieve zorg in bij een patiënt met dementie? Daarover verschillen de meningen enorm.
hands-1310284-639x961.jpg

Dit blijkt uit onderzoek van Jasper van Riet Paap aan het Radboudumc. De resultaten zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde. Er werden casussen aan zorgverleners uit 13 verpleeghuizen verspreid over 6 Europese landen voorgelegd. Hieruit blijkt dat zelfs zorgverleners in hetzelfde ziekenhuis sterk van mening kunnen verschillen over wanneer palliatieve zorg ingezet moet worden bij een patiënt met dementie.

Drie momenten

Er bleken grofweg drie verschillende momenten te zijn waarop zorgverleners van mening waren dat een patiënt met dementie palliatieve zorg nodig heeft:  vroeg in het ziektetraject, op het moment dat er klachten en symptomen van gevorderde dementie aanwezig zijn of pas wanneer  eventuele comorbiditeit van de patiënt niet meer curatief te behandelen is. De European Association for Palliative Care (EAPC) beveelt aan om palliatieve zorg te starten op het moment dat de diagnose ‘dementie’ wordt gesteld. Om de toegang tot palliatieve zorg voor iedere dementerende patiënt te verbeteren, pleiten de onderzoekers voor meer onderzoek om overeenstemming te bereiken over wat het beste moment is om palliatieve zorg te leveren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.