Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Isala behaalt internationaal keurmerk

Isala in Zwolle heeft als vierde ziekenhuis in Nederland het internationale JCI-keurmerk behaald voor kwaliteit en veiligheid.
travel-around-the-world-1425331-639x958.jpg
Met de accreditatie is Isala tevens aangesloten op een wereldwijd zorgnetwerk dat mogelijkheden biedt voor kennisdeling en kwaliteitsbewaking. - Foto: Free Images

Isala hoort hiermee wereldwijd bij de minder dan 5 procent ziekenhuizen die keurmerk in één keer halen. Voor het keurmerk is het ziekenhuis getoetst op meer dan 1200 aspecten van kwaliteit van zorg, onderzoek en onderwijs. De auditcommissie van de Joint Commission International (JCI) complimenteerde Isala als geheel, maar was met name onder de indruk van het feit dat ook de locaties Kampen en Heerde voldoen aan de internationale standaarden voor kwaliteit en patiëntveiligheid.

Onaangekondigde bezoeken

De JCI is een WHO-erkende organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst. Voor de accreditatie zijn JCI-auditoren het afgelopen jaar meerdere keren in het ziekenhuis geweest. Met als uitgangspunt: ‘Tell me, show me’ volgden de inspecteurs tientallen patiënten en medewerkers en brachten zij aangekondigde – én onaangekondigde – bezoeken aan nagenoeg alle afdelingen van het ziekenhuis.

Praktijk beoordeeld

‘Iedereen binnen Isala werkt elke dag met hart en ziel aan de beste zorg voor onze patiënt. Ik ben heel trots op al onze medewerkers en deze erkenning’, reageert bestuursvoorzitter Rob Dillmann op het behalen van het keurmerk. JCI is anders dan andere kwaliteitskeurmerken. Het draait om de zorg voor de patiënt in de dagelijkse praktijk. Het beoordeelt niet alleen of protocollen en zorgplannen netjes op papier staan, maar kijkt vooral naar wat ervan in de praktijk terecht komt. Voor de beoordelingen volgen de inspecteurs de hele patient journey: van de telefonische aanmelding, het contact met de baliemedewerker, de opname en behandeling tot en met het hele proces daarna. Ook wordt gekeken naar de directe patiëntenzorg, bijvoorbeeld naar aspecten van hygiëne, medicatieveiligheid, preventie van infecties en veiligheid bij operaties. In Nederland haalden eerder het AMC (2012), het UMC Utrecht (2013), het Maasstad ziekenhuis (2015) de JCI-accreditatie voor zorg gehaald. Ook zorginstelling Rivas heeft recent dit keurmerk ontvangen. Met de accreditatie is Isala tevens aangesloten op een wereldwijd zorgnetwerk dat mogelijkheden biedt voor kennisdeling en kwaliteitsbewaking.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.