Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Isala klinieken treffen maatregelen tegen VRE-bacterie

De Isala klinieken in Zwolle treffen extra maatregelen tegen de VRE-bacterie op de verpleegafdeling B2 voor hematologiepatiënten en dagbehandeling M5 voor oncologiepatiënten. Hygiënemaatregelen worden aangescherpt en alle patiënten op de afdelingen worden getest op de bacterie.
Isala klinieken treffen maatregelen tegen VRE-bacterie

De VRE-bacterie (Vancomycine Resistente Enterococ) is een resistente darmbacterie , waar mensen met een sterk verminderde weerstand, zoals hematologiepatiënten, erg ziek van kunnen worden. De bacterie wordt vooral overgedragen via handcontact of omgevingscontact (sanitair). 

Hygiëne aangescherpt
Op afdeling B2 is in de afgelopen maanden bij 17 patiënten de VRE-bacterie (Vancomycine Resistente Enterococ) vastgesteld. Ondanks de gebruikelijke hygiënemaatregelen wordt de VRE-bacterie nog steeds maandelijks bij één of twee patiënten aangetroffen. Het ziekenhuis wil de verpleegafdeling hematologie VRE-vrij krijgen met de extra maatregelen. Zo zijn de hygiëne-, schoonmaak- en cohortmaatregelen (verpleging of behandeling in groepjes) aangescherpt.

Patiënten getest
Ook worden er kweken afgenomen bij alle patiënten die in de komende weken worden opgenomen op B2 of behandeld op M5 om vast te stellen of iemand wel of niet drager is van de VRE-bacterie. Patiënten die in de komende weken een afspraak hebben op polikliniek Oncologie krijgen eveneens het verzoek om ook medewerking te verlenen aan dit onderzoek. Tenslotte zullen de patiënten die in 2011 zijn behandeld op afdelingen B2 en M5, maar momenteel niet in behandeling zijn, per brief een verzoek ontvangen om zich ook te laten onderzoeken.

Lees ook de blog van Sandra ‘Gevaarlijke Maasstadbeestjes’

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.