Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaarlijks meldpunt onderbezetting zomer open

Zoals ieder jaar kun je ook deze zomer weer terecht bij het meldpunt onderbezetting van vakbond NU'91.
Jaarlijks meldpunt onderbezetting zomer open

‘Onderbezetting in de zorg is een structureel probleem dat piekt in de zomerperiode,’ vertelt Michel van Erp van NU’91. Om de problemen beter in kaart te brengen, stelde de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden drie jaar lang het Meldpunt Onderbezetting in waar verpleegkundigen en verzorgenden hun ervaringen kwijt konden over het werken tijdens de zomerpiek. Ook dit jaar is er weer een meldpunt, al is de naam wel iets veranderd: de Jaarlijkse NU’91 Monitor Zomerbezetting Zorg.

Vraag naar uitzendkrachten en zzp’ers neemt toe

Ieder jaar kwamen bij NU’91 ruim duizend meldingen binnen met schrijnende voorbeelden waaruit bleek dat met te weinig, te onervaren of zelfs met niet-geschoolde krachten dezelfde hoeveelheid werk moest worden verzet. ‘Verpleeg-en verzorgingshuizen spannen daarbij al jaren de kroon,’ vertelt Van Erp. ‘Ziekenhuizen kunnen als noodoplossing nog een aantal bedden sluiten en de thuiszorg kan een cliëntenstop instellen. Voor instellingen in de langdurige zorg, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, is dat natuurlijk geen optie.’ Daar zijn de tekorten dan ook het ergst. Van Erp verwacht dat de vraag naar uitzendkrachten en zzp’ers in de toekomst alleen maar zal toenemen. ‘Veel zorginstellingen hebben hun flexpool verkleind of zelfs opgeheven. De nieuwe flexwet verplicht werkgevers om flexers na twee jaar in vaste dienst te nemen. En dat willen ze niet.’

Blog Sandra: ‘Invalkracht, blok aan je been?’
In de zomer worden de invalkrachten overal vandaan gehaald: net van school, uit andere ziekenhuizen, of door een uitzendbureau uit een andere provincie soms. Sandra schreef er een blog over>>>

Meldpunt onderbezetting

De jaarlijkse NU’91 monitor zomerbezetting is bedoeld als check hoe de bezetting in 2015 wordt ervaren. NU’91 inventariseert de reacties en gaat als daar aanleiding voor is het gesprek aan met politici en werknemers.
Heb jij last van te hoge werkdruk tijdens de zomermaanden? Laat een reactie achter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.