Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

JGZ-verpleegkundige mist psychosociale problemen

Psychosociale problemen bij kinderen kunnen beter worden gesignaleerd als de jeugdgezondheidszorg (JGZ) gevalideerde methodieken gebruikt.

Bij het onderzoeken van psychosociale problemen maken jeugdartsen en -verpleegkundigen vaak gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten. Doen ze dit niet, dan is de kans dat een kind met problemen wordt gesignaleerd niet alleen afhankelijk van zijn problemen of van eventueel aanwezige risicofactoren, maar ook van de individuele JGZ-medewerker.

Vragenlijst
Vogels concludeert dat de JGZ bij de signalering niet alleen kan vertrouwen op het klinisch oordeel gebaseerd op het Periodiek Gezondheidsonderzoek. Zij moet daarvoor goede, gevalideerde methodieken gebruiken. Hij ontwikkelde een korte vragenlijst (Computer Adaptive Test), waarmee problemen nauwkeurig vastgesteld kunnen worden. Voordat deze nieuwe methode in de praktijk toegepast kan worden, moet deze echter nog verder onderzocht worden.

Meer over kinderen op
nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.