Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Johannes van Duurenprijs uitgereikt

Sociotherapeut Marty Proost van het Centrum voor Jeugd-GGZ Haaglanden in Den Haag heeft de Johannes van Duurenprijs 2012 gewonnen voor het terugdringen van de duur van gedwongen opnames.
Johannes van Duurenprijs

De prijs gaat jaarlijks naar de verpleegkundige of sociotherapeut die zich het meest effectief heeft ingezet om de toepassing van dwang in de geestelijke gezondheidszorg terug te dringen.

Marty Proost is sociotherapeut in De Strandloper, een afdeling van Stichting De Jutters  binnen het Centrum voor Jeugd-GGZ  Haaglanden. Hij voerde op zijn afdeling een voor de Nederlandse kinder- en jeugdpsychiatrie geheel nieuwe opnamepraktijk in. Het gaat om een Zweedse manier van werken: een kind in crisis wordt in principe nog slechts voor 24 uur opgenomen, maar gaat dan onverbiddelijk weer naar huis, desgewenst daarin begeleid door een ambulant team. Het team blijft wel in gesprek met de cliënt en diens ouders en biedt bovendien ACT-zorg (Assertive Community Treatment).

 

Proost motiveerde De Jutters bovendien om ervaringsdeskundigen in te zetten. Hij zag in dat een combinatie van minder hospitalisatie en meer luisteren preventief zou werken op toepassing van dwang en drang.

 

De prijs werd op 29 november uitgereikt door psychiater Hans Hesta op het Slotcongres Dwang en Drang van GGz Nederland.

 

Bron: www.johannesvanduurenprijs.nl

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.