Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolande Sap, GroenLinks, over verpleegkunde

Jullie vragen zijn voorgelegd aan de kopstukken van de grote politieke partijen. Lees hier de antwoorden van Jolande Sap, Groen Links.

1. Wat gaat uw partij doen aan de bureaucratie in de zorg?
2. Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
3. Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
4. Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
5. Hoe waarborgt uw partij de kwaliteit in de zorg, ondanks de bezuinigingen?

Lees hier de antwoorden van Jolande Sap, Groen Links:

1. We willen de indicatiestelling – vooral voor de eenvoudigere indicaties – meer bij de zorgprofessionals leggen, met alleen een toetsing achteraf door het CIZ.

2. We zijn geen tegenstander van marktwerking, maar verdere prijsvorming is pas mogelijk na goed onderzoek over hoe het tot nu toe is gegaan. Wel zijn we tegen winstuitkering in de zorg.

3. Veiligheid is vooral een kwestie voor de zorgorganisaties zelf. Voor hen hoort veiligheid van het personeel een prioriteit te zijn. De politiek moet dit faciliteren met geld en middelen. Voor verpleegkundigen willen wij dat zij tijdens de opleiding en door middel van scholing leren om te gaan met agressie.

4. Wij gaan uit van veertig jaar werken voor iedereen. Verpleegkundigen beginnen jong en kunnen dus ook jong stoppen. Wel is een individueel scholingsprogramma nodig, zodat mensen op latere leeftijd kunnen doorstromen naar andere functies.

5. Wij besparen, maar investeren ook. Dat laatste doen we vooral in verpleegkundigen en huisartsen. We willen de eerste lijn versterken en zorgen dat mensen langer verantwoord thuis kunnen blijven wonen.

Door: Frank van Wijck, Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.