Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Jonge verpleegkundigen krijgen geen vaccinatie bof

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) roept co-assistenten op zich te laten vaccineren tegen de bof. Jonge verpleegkundigen in het ziekenhuis krijgen de inenting niet.
Jonge verpleegkundigen krijgen geen vaccinatie bof

‘Het epidemiologisch beeld laat zien dat het bof-virus zich met name manifesteert onder studenten omdat zij dicht bij elkaar leven en samen wonen in studentenhuizen’, zegt Marjolein Bogaard van het UMCG na vragen van Nursing.nl. Waarom dan alleen co-assistenten een vaccinatie krijgen, en bijvoorbeeld studenten verpleegkunde niet, kan ook Bogaard niet uitleggen.  

Beschermen patiënt
Studenten en mensen jonger dan 25 jaar zijn extra vatbaar voor een infectieziekten als bof. De voorzorgsmaatregel in het UMCG wordt genomen om de patiënten te beschermen. ‘Academische ziekenhuizen zijn bang dat een coassistent die de bof heeft de infectie op een kinderafdeling binnenbrengt,’ zegt Roel Coutinho van het RIVM tegen de NOS. ‘Dan kunnen er complicaties optreden. Er liggen daar kinderen met allerlei afwijkingen, dus daar wil je niet dat ze de bof krijgen.’

Studentenuitbraak
De bof kwam jaren niet meer voor in Nederland, maar de afgelopen maanden is bij zo’n driehonderd studenten de ziekte vastgesteld. Eerder dit jaar waren er in verschillende studentensteden uitbraken van de ziekte.

Sinds 1987 worden kinderen ingeënt tegen de bof. Volgens het RIVM zijn de huidige studenten de eerste generatie die tijdens hun jeugd zijn gevaccineerd.’De groep studenten van nu heeft de afweer te danken aan dat vaccin. Bij sommige groepen is dat niet voldoende om een infectie te voorkomen’, zegt Coutinho.


Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zou het debacle over vaccinatie van verpleegkundigen tijdens de pandemie hieraan ten grondslag liggen. Toen wees immers een bijzonder representative enquete (kuch) uit dat een enorm deel de vaccinatie zou weigeren? Hebben verpleegkundigen dit over zichzelf afgeroepen, of is het een kwestie van vreemde preventieve maatregelen? Want ik snap best dat je juist de groep die veelvuldig contact heeft met zorgvragers niet inent om te voorkomen dat zorgvragers ziek zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.