Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Jonge werklozen moeten aan de slag in zorg

ActiZ en ABVAKABO FNV gaan de komende twee jaar vijfduizend werkloze jongeren opleiden voor een baan in de zorg bij een verpleeg-, verzorgingshuis, de thuiszorg of kraamzorg.

Ook gaan de brancheorganisatie van zorgondernemers en vakbond nog eens duizend mensen die hun baan dreigen te verliezen naar werk in de zorg begeleiden. ActiZ en ABVAKABO FNV willen zo een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid.

Tekort aan verpleegkundigen
Onderzoek laat zien dat zonder maatregelen in 2012 het tekort aan bijvoorbeeld verpleegkundigen en verpleegkundigen rond de 13.000 zal liggen. Daarom moet er meer gebeuren dan alleen werving en behoud, zegt ActiZ.

Werk anders organiseren
‘Werken in de zorg moet aantrekkelijker worden en werknemers meer bevrediging geven. Meer aandacht voor de organisatie en kwaliteit van het werk is daarom van wezenlijk belang. Ook om met de beschikbare arbeid alle zorg te kunnen blijven verlenen. We moeten manieren ontwikkelen om het werk anders te organiseren en aan te sturen; met meer zelfstandigheid voor werknemers en meer ruimte voor ontplooiing’, aldus directeur Aad Koster van ActiZ.

Door: redactie Nursing

16 REACTIES

 1. De werklozen willen dit werk niet doen anders waren ze allang gaan werken lijkt mij.En je moet er ook geschikt
  voor zijn.Wat heb je nou aan mensen die niet gemotiveerd zijn die zullen zich vaak ziek gaan meldde.En ik kan het weten toen ik nog huishouding deed
  was er ook iemand v.d sociale dienst gestuurd.Vaak ziek en om de 2 jaar zwanger nu 6 kinderen en door rugklachten uit dienst.

 2. Lees alle reacties
 3. jammer dat het nodig om op zo’n manier personeel te werven.Helaas is het de werkelijkheid dat we chronisch met te kort aan personeel zitten.Ook zou het zo moeten zijn dat we meer mogelijkheden tot opleiding binnen je werkplaats zouden kunnen krijgen.De verantwoording die we in de zorg dragen zou beter betaald, gewaardeerd moeten worden .Het is een afwisselende baam met veel verantwoordelijkheid en eigen inbreng, die door gemotiveerde mensen vervuld zouden moeten worden.heb veel mensen gesproken die de zorg uit gaan ondanks dat ze met hart en ziel zich in willen zetten, omdat het stukje aandacht voor mensen steeds minder wordt en omdat je fulltime werken binnen de zorg lichamelijk niet op te brengen is, maar je rekeningen gaan wel door !!kortom werkdruk omlaag, financieel beetje erbij nit alleen om het geld maar ook de waardering die dat uitdrukt en mogelijkheden om opleidingen via het werk te doen, werklozen na twee maanden geld in mindering brengen als ze nog steeds geen baan hebben en in die twee maanden helpen met zoeken en onderzoeken waar ze goed in zijn.Geld in de werkenden en welwillenden steken i.p.v in de mensen die jaar in jaar uit op de bank zitten en daarvoor lijken te kiezen ( uitzonderingen daargelaten ! )

 4. 58 jaar diploma (handen aan het bed) ouderen zorg.
  Geen kans.Allen maar vragen bij een sollicitatie, waarom een vervolgopleiding niet is afgerond.
  Om te eten, werk ik dan maar facilitair.
  Wat knelpuntberoep.
  Gun jongeren best een kans in de gezondheidszorg, maar gebeurd dit echt gemotiveerd???? of alleen voor de zekerheid van werk ????
  Ik ben het zeker en kan toch nog jaren iets betekenen voor de medemens.
  Omgeving Eindhoven – Valkenswaard – Bergeik.
  Wil ook nog wel naar school.

 5. Na niveau 3 alle mogelijke moeite gedaan voor niveau 4 klinische zorg via BBL traject, zeer gemotiveerd maar tot nu toe nog niet gelukt. Dan maar de gehandicaptenzorg…Ik weet zeker dat men aan mij meer heeft met mijn 41 jaar en doorzettingsvermogen dan aan jongeren aan wie de opleiding op een presenteerblaadje wordt aangeboden. En dan maar hopen dat ze dat op waarde weten te schatten!

 6. Ik denk dat ze wel een goed idee hebben alleen of de theorie er in de praktijk ook zo goed uitkomt daar heb ik mijn twijfels bij. Zo leren de jongeren wel een beetje respect want dat zie ik steeds minder in onze samenleving, maar of de kwaliteit en de kwantiteit van de zorg erop vooruit gaaat dat denk ik niet.
  De zorg is niet voor iedereen weggelegd, je hart moet er wel in liggen anders dan kun je in de zorg niet goed te werk gaan. Ik denk dat ze beter een andere oplossing kunnen zoeken voor het probleem.

 7. Het is fijn dat de Actiz en AbvoKabo FNV een bijdrage willen leveren om de jeugdwerkloosheid terug te dringen, maar de oplossing die ze nu gevonden denken te hebben lijkt mij niet goed. Mijn inziens is de jeugd niet gemotiveerd wanneer ze noodgedwongen opgeleid worden om in de zorg te werken. Dit zal ten koste gaan van de kwaliteit en kwantiteit van de zorg.
  Ik denk dat de Actiz en AbvoKabo FNV beter werk kunnen maken voor het behoud van de huidige werknemers in de zorg die wel voor dat werk gekozen hebben en met meer hart en ziel de zorg leveren die mensen van hen mag verwachten.
  Ik ben het wel eens met het feit dat ze het werk in de zorg anders moeten organiseren en aan moeten sturen, zodat wij (de huidige werknemers in de zorg)zelfstandiger kunnen werken en meer kans hebben onszelf te ontplooien. Waarschijnlijk is het verloop dan ook minder groot en gaan er meer mensen zelf kiezen om in de zorg te werken.

 8. Als deze jongeren in de zorg hadden gewild dan hadden ze wel voor deze opleiding gekozen, als ze dat niet willen moeten ze het ook niet doen want de zorg is gaan beroep waar je naar toe gestuurd moet worden want dit komt niet ten goede van de kwaliteit en het komt de klanten en bewoners niet ten goede.

 9. MOETEN!!!!!!!! Belachlijk. Daarboven willen ze vast van de ouderen af. Te duur!! dus een stel werkelozen erop. Zijn deze mensen, gemotiveert, gekwalifiseert??
  Hoe meer mensen op die werkvloer hoemeer ouderen van slag raken. Daar houdt niemand rekening mee.Vroeger deden we als verpleegkundige zowel de bedden als dweilen, als kasten opruimen als een gesprekje. Nu is alles verknipt.

 10. Ik vindt het geen goede idee. als die mensen echt gemotiveerd zijn,dan mogen ze die opleiding volgen. Anders niet.
  Waar is de plaats dan van het kwaliteit van het beroep?
  wat moeten mensen denken die graag verpleegkunde studeren,hoewel het een onderbetaalbare job is in vergelijking met de grote verantwoordelijkheid die je hebt.
  Verpleegkunde studeren moet ondersteund worden door een goede motivatie.

 11. Ik ben er helemaal niet meeeens met de stelling want in mijn ogen heb je twee soorten kollega’s in zorg. 1, Mensen die alleen voor het geld willen werken, m.i. ze zijn niet gemotiveerd en ze zijn een bron van irritatie in het werkveld en 2, mensen die een hart hebben voor hun vak en zieke mensen willen helpen en een steun op de rug voor andere kollega’s zijn en je kunt op ze rekenen.
  Nu gaat er met de ekonomie slecht, dus de jongeren laten in de zorg werken en als er weer met de ekonomie goed gaat dan zijn ze weer pleite. Dit is m.i. geen goede oplossing. Laten we allemaal een hand in eigen boezem steken en onszelf vragen “wat is het probleem”? Is het geld?, Is het werkdruk?, Is het attitute van onszelf die het werk voor sommige onder ons ondragelijk maakt?, Is de leidinggevende die ons werk zuur maakt?, Of kunnen we niet zonder zuren ons werk doen?
  We kunnen ons misschien af gaan vragen, waarom hebben we in de zorg handen tekort (in ons westerse maatschappy) terwijl in Middeloosten en West/Oost Azie te veel aan verpleegkundigen hebben? Is dat niet onze attitute??? Hebben we iets voor ander mensen over of hebben een korte lonje???
  Geld zal niet de oplossing zijn, wel een goede attitute!

 12. Ik vind het een goed initiatief.Deze jongeren zullen mijn inziens eerst een gedegen opleiding moeten volgen, en dat zal ook vast gebeuren. Ben het geheel met Miep eens, de verpleegkundige moet veel verantwoordelijkheid dragen en krijgt daarvoor niet voldoende betaald.

 13. Als die mensen die ze willen opleiden gemotiveerd zijn om mensen te verzorgen zou het geen enkel probleem moeten zijn. Als ze niet geschikt zijn voor de zorg op welk front dan ook worden ze er toch uitgefilterd tijdens de opleiding. zo werkt dat ook met mensen die zich vrijwillig en goed gemotiveerd aanmelden.

 14. werk anders organiseren. Mogelijk een idee. Kijk naar de kwaliteit en haak daar op in. Vooral ontplooiing vind ik wel een mooi woord. Op de werkvloer zelf ben ik hier de laatste jaren niet echt veel van tegen gekomen. Dingen leren waar ik niet achter sta of die ik al weet. Jammer van de energie. Nieuwe voorstellen leveren weinig tot niets op. Onrust bij de leidinggevende en onmacht bij mezelf.
  Lang leve de vooruitgang in de zorg.

 15. Ik vind het niet vreemd dat er een tekort aan verpleegkundigen komt. Wie wilt er nou zoveel verantwoordelijkheid voor een salaris van niks?! Nou als ze het werken in de zorg aantrekkelijker willen maken zullen ze het salaris ook wel wat mogen opschroeven. Beroep is niet zo aantrekkelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.