Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Jos de Blok in opspraak over bedrijfsvoering

De Tweede Kamer wil meer weten van de omstreden geldstromen tussen thuiszorginstelling Buurtzorg en privébedrijven van oprichter Jos de Blok, zo meldt RTL Z. Buurtzorg-verpleegkundigen reageren gelaten op het nieuws.
Buurtzorg Jos de Blok
Jos de Blok op een internationaal congres. (foto: Clive Andrews)

Kamerleden van CDA en VVD vragen minister Hugo de Jonge om opheldering over de constructies en de geheime belastingdeal die Buurtzorg erover sloot. RTL Z meldde vorige week dat thuiszorginstelling Buurtzorg ruim één miljoen euro heeft betaald aan een Nederlands privébedrijf waarin De Blok een meerderheidsbelang heeft. Ook heeft Buurtzorg leningen verschaft aan buitenlandse bedrijven, die in handen van De Blok zijn of waren.

Dat Buurtzorg jarenlang premiegeld gebruikte voor betalingen aan privébedrijven, bleek al eerder uit onderzoek van de NRC. De betalingen leidden tot vertrekkende toezichthouders en een conflict met de Belastingdienst. Na jaren onderhandelen trof De Blok onlangs een schikking met de Belastingdienst. ‘Het is niet verboden om geld te verdienen aan zorg’, aldus de krant. ‘Maar de privébedrijven van De Blok – in Zweden, VS en Azië – zijn vaak opgezet met geld van de zorgstichting Buurtzorg. Dat is premiegeld dat niet allemaal naar de zorg in Nederland gaat. En alsof het een franchiseformule van de FEBO is, betaalden de zorgstichting aan een bedrijf van De Blok om de naam en het concept ‘Buurtzorg’ te gebruiken.’

Niet verrijkt

Jos de Blok benadrukt zelf in het artikel dat hij zich niet stiekem heeft verrijkt. ‘Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn bv’s.’ De privé-bv’s van De Blok zijn vergeleken met Buurtzorg bovendien een bescheiden activiteit, vult hij  aan. Er is geen geld weggesluisd, er zijn geen grote bedragen als dividend uitgekeerd.

Buurtzorg-verpleegkundigen reageerden gelaten op het nieuws. Een wijkverpleegkundige vertelde (anoniem) dat het onderwerp in haar team niet leeft. ‘We zijn gewoon aan het werk in de wijk.’ Op Twitter reageert een medewerker dat de cliënten evenmin onder de indruk zijn: ‘Een storm in een glas water’ en ‘Ik denk dat het wel meevalt’. Nog een andere verpleegkundige steekt op Twitter haar baas een hart onder de riem. ‘Blij en dankbaar dat ik voor Buurtzorg mag werken. Jos de Blok is een goed werkgever en dankbaar dat ik mooie zorg kan leveren.’

3 REACTIES

  1. Beetje overtrokken. Hoewel ik kritisch ben t.a.v. Buurtzorg terugtrekking van v&vn kwaliteitsregister en wijze van functiedifferentiatie blijkt Buurtzorg wel een efficiënt alternatief voor thuiszorg. Goochelen met belastinggeld en winsten… welke zorgorganisatie doen het niet … Waarom moet er weer zo’n ophef gemaakt worden over Buurtzorg?

  2. Lees alle reacties
  3. Als je dit artikel leest over de heer Blok dan lijkt het of hij miljoenen heeft verduisterd, artikelen in andere bladen hadden ook vaak deze insteek. De afspraak met de belastingdienst is dat Buurtzorg en de Blok juist geld terugkrijgen van de belasting en wel 8 miljoen. Dit artikel maakt de heer Blok tenonrechte zwart, die ik niet ken en evenmin ken ik Buurtzorg,

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.