Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Jos de Blok weigert voorzitterschap V&VN

Jos de Blok van Buurtzorg Nederland wordt niet de nieuwe voorzitter van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). De meningen van beide partijen verschilden te veel om nader tot elkaar te kunnen komen, vertelt hij in een gesprek met Nursing.nl.
Jos de Blok weigert voorzitterschap V&VN

De Blok tweette in maart dat hij in de running was voor de baan. Hij was benaderd door een headhuntersbureau. Hij was naar eigen zeggen erg gemotiveerd en zag er naar uit om de opzet van V&VN te veranderen. ‘De organisatie zoals die nu is is wat mij betreft te hiërarchisch, is te veel gericht op marketing en PR en houdt zich te weinig bezig met de leden. In mijn optiek moeten de leden de belangrijkste pijler van de organisatie zijn.’ De Blok wil nu binnen Buurtzorg in discussie over het nut van deelname aan V&VN.

Onvoldoende transparantie
Al met al is De Blok niet te spreken over de gang van zaken binnen de beroepsvereniging gedurende zijn sollicitatieprocedure. Zo heeft hij kritiek op de transparantie binnen V&VN. ‘Ik wilde graag openheid van zaken geven over de sollicitatieprocedure. Laten zien waar ik als mogelijk nieuwe voorzitter voor sta. Ik stelde ook een openbare verkiezing voor, waarin de mogelijke kandidaten zich zouden presenteren. Dan konden alle leden hun stem uitbrengen. Maar dat zagen ze niet zitten.’

Ook kreeg De Blok geen inzage in de financiering van de vereniging, wat hij wel graag wilde. ‘We zijn een gezonde organisatie, werd me gezegd. Tja, daar twijfelde ik niet aan. Het ging mij om de keuzes die worden gemaakt. Willen we geld uitgeven aan een grote communicatie- en marketingafdeling of willen we onze leden meer bieden? Uiteindelijk werd toegezegd dat ik voor een van de sollicitatiegesprekken van tevoren de cijfers mocht inkijken. Opsturen van zo’n rapport deden ze niet. Hier sprak toch wel wantrouwen uit, vind ik. Dat is ook de belangrijkste reden voor me geweest om mij terug te trekken. Als je niet vanuit vertrouwen kunt samenwerken, kan ik willen veranderen wat ik wil, maar gebeurt er niets. Dat is onwerkbaar.’

Geen eenvoudige klus
V&VN laat in een reactie weten dat het vinden van een geschikte nieuwe voorzitter tot nu toe geen eenvoudige klus is gebleken: ‘Het besturen van een vereniging met ruim 40.000 leden, 43 afdelingen en platforms in de enorm dynamische gezondheidszorg is een hartstikke zware functie. V&VN heeft met een grote groep leden veel concrete resultaten geboekt. Toch is voor onze nieuwe voorzitter nog veel meer te doen en te verbinden, in alle sectoren van de zorg.’ De procedure voor het vinden van een nieuwe voorzitter loopt nog volop. V&VN verwacht binnen een aantal weken bekend te kunnen maken wie de Ledenraad tot nieuwe voorzitter van V&VN benoemt.

Door: redactie Nursing, Margot Hamel/Nienke Berends

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


14 REACTIES

  1. Het is een puur lichamelijke zaak: als je je oude club de rug toekeert, de koploper in de zorg wilt zijn, een vinger in de pap wilt hebben in de politiek, een voet achter de deur in de GGZ, je nek uitsteekt in het buitenland, je hand ophoudt voor subsidies, je mond vol hebt over zelfsturing en ook nog je neus in de jeugdzorg wilt gaan steken, dan heb je geen lichaamsdeel meer over. Logisch dat je dan, om je gezicht niet te verliezen, je er op deze manier uitlult

  2. Lees alle reacties
  3. Buurtzorg heeft zelf de aandacht meer dan nodig, een aantal teams rolt vechtend bij de client over de vloer. De werkwijze van jos werkt juist stress in de hand, te kleine teams. Te veel verantwoordelijkheid en te weinig bevoegdheden. Een route bomvol kleine zorgmomenten en dan zo hard mogelijk met zijn allen roepen wat zijn we toch goed bezig. Nee Jos de hele zorg reorganiseren is hard nodig maar svp niet door dhr de Blok.

  4. Volgens mij maakt hij de fout om zijn eigen organisatie te vergelijken met een heel ander soort organisatie, een vereniging. Als lid pleit ik niet voor een groter bureau, maar ik verwacht wel dat de telefoon wordt opgenomen als ik een vraag heb bijv

  5. @Martin: het is natuurlijk geen “normale baan” b.v. als directeur, maar een functie als voorzitter van een vereniging. Dus een beetje gelijk heeft hij wel als hij spreekt over verkiezingen. En zijn opmerking over de grote marketing en PR afdeling snijdt ook wel hout; zie website V&VN onder bureau.

  6. Jos de Blok heeft toch te veel het idee dat zijn manier van denken / werken dé oplossing is voor alle problemen. Een soort panacee. Uitgaan van eigen regie van cliënten staat NIET bovenaan zijn lijstje. Maar daar moeten we toch echt naar toe, willen we de zorg beter maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.