Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Jos de Blok: ‘Zet wijkverpleging in voor ziektepreventie’

Zorgkantoren weten niet hoeveel wijkverpleegkundigen actief zijn in de eigen regio. Dat zei Buurzorg Nederland directeur Jos de Blok tijdens de ‘Gezonde Lunch’ van de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) en koepelorganisatie ActiZ. Ook wil hij meer wijkverpleegkundigen inzetten voor ziektepreventie.

De Blok reageerde in een debat met Kamerleden Jolande Sap (GroenLinks), Halbe Zijlstra (VVD) en Renske Leijten (SP) over preventieve zorg.

Geen idee
‘We hebben alle aanwezige politici horen zeggen dat de wijkverpleegkundige een regierol moet krijgen bij preventieve zorg, maar bij het zorgkantoor van Menzis merkte ik afgelopen week dat zij überhaupt helemaal geen idee hebben hoeveel wijkverpleegkundigen er in hun eigen regio rondlopen, en dat geldt voor alle zorgkantoren,’ aldus Jos de Blok.
De Blok reageerde tijdens een debat over de noodzaak van meer preventieve zorg. Aan de orde was de vraag hoe preventie beter gefinancierd kan worden met als doel minder chronische aandoeningen. Volgens De Blok moet het zorgbudget ingezet worden om meer wijkverpleegkundigen op te leiden. Dat is volgens hem niet duur omdat de kosten hiervan door preventie dubbel en dwars worden terugverdiend.

Indicatie voor preventie
De stelling van De Blok riep de vraag op welk prijskaartje preventie mag krijgen. De aanwezigen ervaren dat preventie geen indicatie heeft en zodoende niet of nauwelijks in het zorgproces voorkomt. Het zorgstelsel draait immers om zieke mensen beter maken en niet om gezonde mensen gezond te houden. Volgens de leden van de NPHF moeten verzekeraars en gemeenten in staat zijn om burgers en zorgaanbieders financieel te prikkelen om gezond leven te bevorderen. En dat gaat alleen wanneer preventie is gevangen in een indicatie.

Preventie instituut
SP-Kamerlid Renske Leijten opperde hiertoe zelfs de oprichting van een onderzoeksinstituut voor preventie, maar kreeg hiervoor de handen niet op elkaar. Algemene consensus was er wel over de grootte van het probleem. Volgens hoogleraar sociale geneeskunde van het AMC, Trudi van den Bos, zit Nederland qua preventie nu in de middenmoot van Europa en is de stijging van het aantal mensen met een chronische aandoening immens.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing. 

4 REACTIES

 1. Sinds ruim 8 jaar draaien wij(onze organisatie)spreekuren in onze wijkgebouwen, voor preventieve gezondheidscontroles-de PCGS-Periodieke Controle Gezondheid Senioren. (A.I.V.)4 jaar geleden hebben we deze controles uitgebreid in samenwerking met een ziektekostenverzekeraar in onze regio. Waarbij hun clienten vanaf 18jr. ook 1x in de 2jaar een gratis preventieve gezondheidscontrole kunnen doen……….h

 2. Lees alle reacties
 3. ooit in 1977 tijdens mijn MBOV-stage in de wijk ging ik ’s middags mee op ouderen-preventie bezoekjes… daarna ben ik de term ‘preventie-huisbezoek’ eigenlijk niet meer tegen gekomen (en werk nu al bijna 19 jaar in de thuiszorg: team verpleging-verzorging.
  Heel goed dat zorgkantoren en zorgverzekeraars op gewezen worden. Hopelijk heeft de politiek hier oog en geld voor!

 4. Er is een bekostiging als AIV 5x 1uur per klant per jaar zonder indicatie.
  Hiermee kan je dus al heel wat ondervangen, dat is denk ik het begin wat mijn baas Jos bedoelde. Er moet wel een uitbreiding komen want inderdaad preventieve oudere bezoeken zijn helemaal niet meer van deze tijd. Nu wordt er pas wat gedaan bij een niet pluis gevoel van de arts of buren. Hopelijk gaat er toch wat veranderen ik zou zeggen Go Jos!!!!

 5. Ik werkte vanaf 1981 als HBO-ver ook in de wijkverpleging en daar hadden we preventieve huisbezoeken voor ouders van kinderen 0-4 jaar en voor de ouderen. Dat had een enorme meerwaarde. Er zijn destijds enorm veel signaleringsinstrumenten gemaakt waarvan ik er nog steeds een stel op de plank heb liggen.
  Zet um op Jos!!! Zet ze weer op de kaart!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.