Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet akkoord met wetsvoorstel individueel zorgplan

De rechten van patiënten in zorginstellingen worden vastgelegd in een individueel zorgplan. Dat betekent dat vooraf wordt afgesproken welke handelingen verzorgend personeel moet uitvoeren.
verpleeg

Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS, waarmee het kabinet vorige week akkoord is gegaan. “De afspraken die de patiënt maakt met de instelling zullen voortaan leidend zijn”, stelde de staatssecretaris in een toelichting.

 

Afspraken
Een voorbeeld van zo’n afspraak is dat een patiënt die incontinent is, afspraken kan maken dat personeel na een belletje komt met washand en schone kleren. Afspraken kunnen ook gaan over gezond en voldoende eten en drinken, een schone eigen kamer en een zinvolle daginvulling, beweging en dagelijkse buitenlucht. Ook kunnen er afspraken zijn met betrekking tot respectvolle bejegening, mogelijkheid tot het beleven van godsdienst, levensovertuiging of seksuele geaardheid en aandacht voor ontwikkeling en ontplooiing.

Interne klachtenprocedure

Als een zorginstelling niet voldoet aan de afspraken, kan de patiënt een interne klachtenprocedure starten. Als dat niet afdoende is, kan de inspectie of de rechter worden ingeroepen.

Recht
“Het gaat om het recht op regie over het eigen leven”, zei premier Mark Rutte in een toelichting. “Het recht op dagelijkse hygiëne, het recht op gezonde voeding en het recht op een eigen kamer.” Het op deze manier goed waarborgen van zorg voor mensen vloeit voort uit afspraken van de regeringspartijen met gedoogpartner PVV.

Raad van State
De voorstellen van Veldhuijzen van Zanten worden naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling is dat het wetsvoorstel dit voorjaar aan de Raad van State wordt voorgelegd voor advies.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Zorgvisie / Ministerie van VWS
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.