Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties36

Kabinet: bevries salaris verpleegkundigen in 2014

Gisteren maakte het kabinet bekend dat er volgend jaar 4 miljard euro extra moet worden bezuinigd. Onderdeel daarvan is het bevriezen van de salarissen van verpleegkundigen en verzorgenden. Dat betekent dus geen loonsverhoging.
Kabinet: bevries salaris verpleegkundigen in 2014

Door de maatregel kan er bij cao-onderhandelingen niet langer onderhandeld worden over salarisverhoging. Vakbond NU’91 is fel tegen de plannen. Op Radio 1 noemt voorzitter Monique Kempff de plannen absurd: ‘Het kabinet gaat helemaal niet over cao’s. Dat is een zaak van werknemers en werkgevers. Wij willen niet meewerken. De salarissen in de zorg zijn al laag. Bovendien, als je nieuwe mensen wilt aantrekken in de zorg gaat dat met een nog lager salaris niet lukken.’

Bevriezen salaris
In november kondigde het kabinet al bevriezing aan voor de salarissen in de zorg. Deze zogenaamde ‘nullijn’ zou per 2016 ingaan, maar dit gaat het kabinet nu vervroegen naar 2014. Door de economische crisis heeft de overheid de lonen van ambtenaren al sinds 2010 bevroren. De zorgsector bleef tot nu toe buiten schot. Volgens het nieuwe regeerakkoord is ‘het nu dus redelijk om ook van hen een bijdrage te vragen’. Daarom wil de overheid vanaf 2016 ook in de zorg de lonen bevriezen.

Verpleegkundigen boos
Verpleegkundigen op Nursing.nl reageerden destijds furieus op de voorgestelde maatregel. ‘De zorg wordt hierdoor alleen maar onaantrekkelijker. Ik vind het een teleurstellend bericht’, reageert Bianca op Nursing.nl. Ria, die al bijna 40 jaar werkzaam is in de zorg, schrijft: ‘Volgens mij stijgen onze lonen niet gigantisch zodat ze nu bevroren moeten worden. Bevries de enorme salarissen van het management en laat mensen op de werkvloer eens meedenken waar er op hun afdeling bezuinigd kan worden. Als het zo doorgaat, zie ik het somber in voor de zorg.’ En een hbo-v verpleegkundige schrijft: ‘Waardering is niet alleen in geld uit te drukken, maar door zulke negatieve ontwikkelingen en nog minder loon in vergelijking met andere hbo-opgeleide mensen gaat de bereidheid om je positief in te zetten voor je afdeling wel enorm naar het dieptepunt.’

NOS, Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

36 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Eens verzorgende-IG, komt ook door het imago probleem wat inharent is aan de plaats waar we staan op de maatschappelijke ladder ( lees waardering)
  Zolang we af worden geschilderd als verzorgers en verplegers die alleen maar wassen, eten geven etc zal dit zo blijven.
  Willen we meer erkenning en waardering krijgen voor ons beroep zullen we de maatschapij met onze beroepstrots moeten laten zien wat ons vak werkelijk inhoud.
  Nu zie je dat programma,s traumacentrum / artsen er met ‘ de eer’ vandoor gaan.
  Men is een soap aan het maken ter imago verbetering, ik ben benieuwd wat voor beeld er dan wordt geschetst en of het enigzins klopt met de realiteit.
  Dit houdt ook in dat we ons proffesioneel op moeten stellen, bij sommige collega,s merk ik dat vage onderbuik gevoelens en emoties de boventoon voeren, m.i. ook niet de manier om ons vak te verkopen.

 3. Ons werk in de zorg draagt een zeer grote verantwoordelijkheid met zich mee. We staan in de zorg altijd klaar voor het wel en wee van onze zorgvragers op somatisch, psychisch en sociaal gebied. Er is de laatste jaren al zoveel geknipt en gekortwiekt in de zorg. Er wordt vergeten dat we met mensen werken en vóór de mensen! Ik vind het erg jammer dat een functie met zoveel verantwoordelijkheid zo zwaar onderschat wordt. Als verzorgende heb ik bewust gekozen voor dit vak omdat ik er voor de zorgvrager wil zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat er qua zwaarte geen enkel verschil zit tussen iemand in een leidinggevende positie (management) en een verzorgende/verpleegkundige,bovendien zijn wij continue op lichamelijk en geestelijk gebied bezig, terwijl de bobo`s aan de top enkel bezig zijn met vergaderen en onderhandelen. Laat het kabinet maar lekker gaan snijden in hun bonussen, ik vraag me (net als velen) af waar dit eindigt…..

 4. Mijn man is na 40 dienstjaren ontslagen bij post NL, hij werd te duur. Ook dit was een gevolg van een maatregel welke door de overheid was ingezet. Gelukkig heb ik al meer dan 35 jaar een baan in de zorg waar ik met veel plezier in werk. Heb in die jaren al heel wat bezuinigingen en reorganisaties meegemaakt. Nu beginnen ze met het bevriezen van de salarissen, wat is de volgende stap, ontslag en mensen voor minder salaris aannemen.
  Ik wordt er langzamerhand moedeloos van.

 5. Toch vreemd dat het moet komen van mensen met een salaris wat variert van 1400 – 1800 netto op basis van FWG 35-45.
  Ik denk dat er bij de verzekeraars en met name de top van de zorgverzekeraars veel meer valt te halen. De (genationaliseerde) banken maken ook weer winst.
  Tweedekamer leden die maandelijks 12000 euro vangen, en dan toch beknibbelen op verzorgenden en verpleegkundigen met een laag midden inkommen van gemiddeld 1500 / 1600 euro netto ?
  Waar is de logica ? Niet zo vreemd toch dat het volk steeds ontevredener wordt ?

 6. De zorgbobo”s kunnen zich nu op de werkvloer presenteren met het daarbij behorende salaris,het geld verdwijnt namelijk naar de top,dit zal een enorme besparing opleveren,het chronische bouwen en andere speeltjes is toch afgelopen en de verdeeldheid onder deze beoepsgroep is te groot,net als met Bestek 81 zullen ze hier ook weer mee akkoord gaan.

 7. heb een geweldig beroep,veel variatie in werk,ga elke dag met plezier werken.na 35 jaar wel wat last van diverse gewrichten,hoop de 67 te halen.kort betaling over een uurloon wat 10 euro lager is dan je werkelijke loon,jammer.sociale contacten minimaal door wisselende diensten,pech.betaal WW premie terwijl ik alleen al de afgelopen twee dagen 7 SMS-jes heb gehad om te komen werken vanwege onderbezetting ziekte,geen probleem.zorg voor copd pat die roken,vaatcardio patiënten die roken,alcoholisten die nog steeds drinken etc,graag gedaan.medicatie die weggegooid wordt omdat het uit de apotheek is geweest,behandelen van patiënten tegen beter weten in,prima.bezuinigen over mijn rug is toch het laatste wat ik zou doen.

 8. Word tijd dat wij verzorgende en verpleegkundigen en hvz eens gaan staken!Als alle zorginstellingen eens hierin samenwerken en ook de werkgevers. We helpen alleen de gevallen waar het niet anders kan, de andere clienten moeten verzorgd worden door familie , die hiervoor dus een vrije dag moeten opnemen van hun werk! Zo leggen we met zn allen de economie plat.Eens kijken hoe Den Haag dan reageert!! Maar ja, zoiets doen wij de watjes in de zorg natuurlijk niet.Wij zorgen! Maar word het niet eens tijd dat wij voor ons en onze clienten gaan opkomen,

 9. Voor deze regering heb IK niet gekozen, je kiest en dan wordt het niet wat je kiest. Het vak heb ik gekozen uit liefde doe ik met mijn hart. Maar deze bezuinigingen zijn te gek voor woorden, dit kan en mag niet gebeuren. Nog minder mensen de zorg in Wie zorgt er straks voor mij als ik de 67 haal [ in mijn werk ] En dan maar hopen dat de slijtage in rug en knieen niet verder gaan, zodat je afhankelijk wordt van zorg. Misschien nu al op de wachtlijst voor levenseinde??? gaan we daar naar toe???

 10. tja, so wie so al heel vreemd,
  Beleggend rijkman wiens enig rendement is geld weghalen blijft buiten schot.
  Weer geen aanpak van bulkende VVDérs en giga-ontvangers.
  Klaarblijkelijk is de zorg in beeld gekomen en heeft niemand enige kijk meer op alternatieven.
  4 miljard extra bzuinigen en zo as nog een bank gekocht voor 3,7 miljard..
  Klaarblijkelijk is dat van hogere orde dan de zorg..
  Nuzijn we er natuurlijk nog niet want het ESM vraagt ook nog 40 miljard garantie.
  De toekenning er van is al door de kabinetspartijen geregeld…
  Dan wordt het straks 1 verpleegkundige op 80 patienten aangevuld met familiehulp, of zo..
  Gaat het steeds meer op Zambia lijken..
  Nederalnd heeft zelf voor deze politiek gekozen tijdens de laatste verkiezingen.
  Maar voor de Eurianen onder ons is dit natuurlijk goed nieuws, of zo..

 11. Als beginnend vpk4 zakt de moed me in de schoenen. Fikse bezuinigingen ook op mijn werkplek, om die reden ook korte contracten. Alles behalve zekerheid van een baan dus. En dan het bevriezen van de lonen. FGW45 aanloopschaal is al geen vetpot.
  Nee… als het zo moet. Het werk vind ik prachtig, maar ondertussen ben ik me aan het oriënteren op HBO opleidingen in een ander werkveld.

 12. Misschien moet de minister maar even een dag meelopen in het ziekenhuis, verzorgingshuis, verpleeghuis, thuiszorg.. misschien praat hij dan wel anders.. en laat hem is iets van zijn eigen loon inleveren.. maar daar praten ze nooit over.. zolang hun maar niet hoeven te bezuinigen…

 13. leuker kunnen ze het in Den Haag niet maken, ja ik wordt van het bovenstaande cynisch.
  De zorg is mooi en zwaar met een BIG wet voor je neus. Bevoegd en bekwaam blijven in je vak. Vaak een cursus volgen in eigen tijd. Kosten ??? We zullen het in 2014 wel gaan merken wie nog in de BIG wet kan/mag blijven. ( de vernieuwing van deze wet).
  Dan ook nog gaan bezuinigen op het karige loon die ieder in de zorg cq op de werkvloer verdient, maakt het niet makkelijker op om je beroep te blijven uitoefenen.
  Ik ben echt heel benieuwd of de heer Rutte of mevr. Schippers een nachtdienst willen draaien met alle problemen en zorg vandien. Verschonen van mensen(poep en plas),heel vieze stinkende wonden verzorgen zonder de patient te laten merken dat het wel erg naar ruikt. Vriendelijk blijven als een patient över de rooie”gaat i.b.m. zijn dementie. Luisteren naar een patient zijn problemen en deze ook juist interpreteren. Correct blijven bij onheuse bejegeningen van patient, familie en anderen.
  Alles,onder werkdruk,snel en juist uitvoeren,nooit iets teveel vinden, kortom rennen, vliegen en ook nog blijven lachen.
  Bij deze vraag ik me af of ze genegen zijn om tijdens een kamerreces een weekje dit werk uit te gaan voeren.
  O,ja, ze zijn helaas niet bevoegd in de verpleging dus dan maar als helpende meelopen, o nee, rennen, want alles moet ook nog binnen het aangegeven tijdsbestek gedaan worden. Ben benieuwd.

 14. Straks in 2015 weten ze van ellende niet hoe ze het enorme personeelstekort in de zorg moeten oplossen. Net als in de jaren 80 verzorgenden en verpleegkundigen uit Polen, Engeland en Suriname halen?
  Die komen dan niet meer voor dat hongerloontje hoor. Die zijn inmiddels wijzer geworden.

 15. Ondankbaar is Rutte voor een hardwerkende beroepsgroep waar al jaren aan getrokken wordt om productiever te zijn ivm de veelheid aan mamagers, leidinggevende etc. Kom op wij als HBO-v ers verdienen het slechts van allen en we hebben de capiciteit om leiddinggevende onnodig te maken! Laat ze eens eisen stellen aan inkomens van directeuren etc.

 16. Dag Kermers en Piepers,
  Al lid van een vakbond? Misschien komt deze houding van de ziekenhuizen wepl voort uit het feit dat wij amper georganiseerd zijn!
  En, waarom zou het nu opeens anders worden als wij al generaties lang ons laten scheren zonder te mekkeren?
  Kortom, wordt nu eens massaal lid van de vakbond en toon gezamenlijk eens een vuist.

 17. Belachelijk dit!! De loon is al aan de lage kant, vooral al je kijkt wat voor zwaar werk (fysiek en psychisch) er gedaan wordt. Dit maakt het beroep er zeker niet aantrekkelijker op, dit wordt nog wat voor de toekomst, waarbij gigantische tekorten komen qua personeel. Hier ga je dat echt mee oplossen!:s bevries die lonen maar van het kabinet!!

 18. Ik ben vorig jaar september begonnen met mijn werk als verpleegkundige in de thuiszorg. Nu gigantisch naar mijn zin, en aan het sparen om binnenkort een huisje te kopen. Maar hoe moet dat nu als de bezuinigingen doorgezet worden. Ik ben nog maar 21 en moet straks met een goede HBO opleiding ergens gaan bedelen om mijn eigen huis in te richten! Ik vind het schandalig voor woorden. Daarnaast, is de zorg ook een vak met vele risico’s. Daar mag toch ook naar betaald worden???? Niet dat ik het alleen maar doe om het geld, want zorg met liefde voor mijn medemens zoals de Bijbel dat ook aan mij laat zien, maar mijn inkomen op dit moment is ook zeer belangrijk

 19. Ik vind het te absurd voor woorden!!!
  Werk me te pletter, alle extra uurtjes laat ik uitbetalen om rond te komen. Hoe moet dit als alle kosten verhoogd worden, maar mijn salaris niet meegroeit? Kan ik straks ook naar de voedselbank? Als hardwerkende HBO-verpleegkundige… En nee.. ik heb mijn zaakjes prima op orde, geef geen geld uit wat niet uitgegeven hoeft te worden!

 20. Werk als Z verpleegkundige bij verst.geh mensen. Eerst ging onze huishoudelijke dienst weg en kregen we ipv 5 ochtenden nog 5x 1 uur hulp…..Doen we nu zelf. Toen ging het mes in de diensten de diensten van 8 uur en 6,5 uur zijn allen teruggebracht naar diensten van 3 uur. Dus je raad het al we zijn nooit klaar op het einde van de dienst en doen allemaal nog snel even iets voor de client of het huis. Nu heb ik en ik neem aan ook mijn collega’s een brief gekregen met een nieuwe gewijzigde functie beschrijving. van FWG35 naar fwg 3.0 die ingaat als ik geen bezwaar aanteken. Het word weer een roeping maar ik ben geen non. Jammer hoor, na ruim 40 jaar heb ik veel gezien….In 1973 hoorde ik voor de eerste keer het woord bezuinigen maar nu, 40 jaar later hebben ze toch echt de vorm gevonden……………

 21. Hoorde vanmorgen (1 maart 2013) op de radio mevr Kempf zeggen: het zorgpersoneel is (hoog) HBO opgeleid.
  Mevr Kempf ik ben goed bekend met een zorggroep van plusminus 20 zorg en verpleeginstellingen met plusminus 1500 verzorgenden en verpleegenden.
  Ik wil met u wedden dat er nog geen tien HBO opleidingen en nog geen 30 HAVO opleidingen tussen zitten; laat staan gediplomeerde verpleegsters ( 1 in een verpleegtehuis).
  Dat is in en in triest voor de patienten
  Mooie praatjes verkopen kan ik ook.

 22. Helaas is het geld op of in ieder geval een ernstig tekort. Iedereen moet inleveren of beter, krijgt minder met toenemende kosten. Iedereen? Nee, een klein dorpje …. zolang er managers, directieleden etc etc zijn die dubbel en dik Balkenende norm krijgen, bonussen opslokken en veel te veel aan onzin uitgeven heb ik er geen zin meer in. Tering naar de nering, betaal een appel en een ei en ik werk voor een appel en een ei ….
  Beeindig de onzin van HBO (in 2020 alleen verpleegkundigen? wie kan dat betalen???), stop de VS/NP/PA. Iedereen naar het MBO, dat is voldoende niveau en kunnen er meer opgeleid worden. Meer handen aan bed, salaris bevriezen maar wel meer respect voor alle zorgverlenenden, dus goedkope lening, hypotheek en boodschappen/verzekeringen/brandstof, vanaf 50+ geen ORT meer maar een toelage en met 60+ pensioen/VUT met waardegarantie (of beter, na 40 dienstjaren). Deze voordelen louter en alleen voor diegene die aan bed werken, niet voor managers en ander gespuis …. Rontgen, lab en poets/keuken dienst naar rato omdat de ORT en zorg druk minder is.
  Wanneer zien we elkaar in DenHaag?

 23. Het is echt schandalig, zit al 25 jaar in de zorg en zie het hard achteruit kelderen door alle bezuinigingen.Zeker op PG afdelingen, die mensen lopen de benen onder de kont uit.
  Als er ook nog loon moet worden bevroren, zijn er straks geen verpleegkundigen meer te krijgen.Het kabinet dat we nu hebben, daar schaam ik me diep voor hoe huichelachtig die zijn. Van alles beloven en dan weer hun keutel intrekken. Zie het voor velen somber in.

 24. bevriezen van mijn salaris, verhoging van de huur en belastingen, dat betekend naar 25 jaar in de zorg ook voor mijn partner dat onze studerende kinderen een eigen studie lening moeten afsluiten en starten met een fikse schuld als ze klaar zijn. ondertussen moet mijn 66 jarige schoonmoeder dubbele eigen bijdrage leveren aan de verzorging van mijn 67 jarige schoonvader die getroffen is door meerdere cva’s toen hij op 60 jarige leeftijd met de vut ging. de spaar centen in de oude sok moeten nu gebruikt worden voor zijn zorg,ipv. met z’n tweeën genieten en leuke dingen doen naar een leven lang hard werken in bouw en staal, en dat terwijl het helemaal niet naar de zorg gaat maar rechtstreeks in de staatskast. uniformen worden bij ons niet meer gedragen omdat we kleinschalig gegaan zijn met 8 dementerende zorgvragers maar kleding geld krijgen we niet. ik weet het soms ook niet meer, je werkt je uit de naad, loopt met versleten tussenwervel schijven 32 uur voor een ander met veel liefde te zorgen, maar wie zorgt er straks voor mij??? nu het helemaal niet meer aantrekkelijk gemaakt word om in de zorg te komen werken.

 25. Dit is toch niet normaal! In de zorg al in mn vrije tijd vergadering bij moeten wonen, terwijl ministers dat in werktijd doen. Kledingvergoeding is afgeschaft, en moet in mn eigen kleding lopen. Waar blijft onze waardering? Nog meer korten op verzorgenden / verpleegkundigen? Dit kan toch niet? Stop dan met bonussen aan hoge pieten, stop met autos weggeven directeuren ziekenhuizen etc.

 26. Niet te geloven! Als je hoort dat de leden van de 2e kamer sommige kosten zoals kleding, laptop kunnen aftrekken van de belasting en we moeten ons salaris bevriezen! Dhr. Wouter Bos heeft een zonnebril van meer van 300 euro van zijn belasting afgetroken! En dat mag! Ja zonnebrillen zijn heel belangrijk in het kader van je functie! Als we naar een congres willen gaan, moeten we bijna bedelen om te mogen gaan! Ons salaris bevriezen? Nee! Ik nodig alle verpleegkundigen en verzorgende om te gaan demonstreren. Geloof mij, we krijgen zeker steun van het volk! Allemaal naar Den Haag!

 27. Salaris minister-president en minister
  Het salaris van de minister-president bedraagt op jaarbasis € 144.000 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Daarnaast krijgt hij een vaste onkostenvergoeding en maakt hij aanspraak op een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen. De minister-president verdient hetzelfde schaalsalaris als een minister.
  Salaris staatssecretaris
  Het salaris van een staatssecretaris bedraagt € 135.000 op jaarbasis inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.
  En da moeten onze lonen bevroren worden???

 28. Hier laat de vvd weer eens zien hoe schijnheilig ze zijn. Tijdens de verkiezingen mooie praatjes en dan hard lachen om die sukjels die er in trappen.
  Weet die man wel hoeveel verantwoordelijk werk we doen en maar heel weinig salaris krijgen? Ik wed erom dat ze voor zichzelf een loonsverhoging van 10% geven.
  Misselijk wordt ik van dit zieke kabinet.

 29. Fijn, dat de regeing zich beoeit met zaken waar ze zich niet mee behoren te bemoeien. CAO onderhandelingen zijn tussen werkgevers en vakbonden! Matigen is iets anders dan salaris inleveren vanwege de inflatie. Een grote dikke #fail voor den Haag! NU91 heeft zich al duidelijk hierover uitgesproken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.