Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet sluit zorgakkoord zonder Abvakabo FNV

Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over een zorgakkoord. Alleen vakbond Abvakabo FNV zet geen handtekening onder het akkoord.
Kabinet sluit zorgakkoord zonder Abvakabo FNV

Het akkoord wordt vanmiddag gepresenteerd, zo bevestigt minister Schippers aan de NOS.

Afgelopen maanden onderhandelden werkgevers, werknemers en het kabinet over een zorgakkoord met als doel een oplossing te vinden voor de stijgende zorgkosten. Die oplossing lijkt nu te zijn gevonden met het sluiten van het zorgakkoord.

Abvakabo niet akkoord

Alleen vakbond Abvakabo FNV wijst het voorstel af, zo laat de bond weten in een bericht op de website. Zij vinden dat een groot deel van de thuiszorg wordt afgebroken en 50.000 mensen hun baan verliezen door de plannen van het kabinet. ‘In tijden van historische werkloosheidscijfers kan Abvakabo FNV niet verantwoorden dat hier met steun van de vakbond nog tienduizenden ontslagen in de zorg bij komen’, schrijft de bond. Ook vindt de bond dat het zorgakkoord geen enkele garantie biedt dat een nullijn in de zorg in augustus niet op tafel komt.

Wijkverpleegkundigen en ziekenhuisverpleegkundigen

Eerder deze week meldden vertegenwoordigers van andere vakbonden – waaronder verpleegkundigenvakbond NU’91 – dat Abvakabo voorbijgaat aan de belangen van andere medewerkers in de zorg, bijvoorbeeld verpleegkundigen in de ziekenhuizen en wijkverpleegkundigen.  ‘Alles moet kennelijk wijken voor de thuiszorg,’ zegt Rolf de Wilde van NU’91 in de Volkskrant. ‘We snappen de problemen, maar de pijn moet eerlijk worden verdeeld. Ook in de ziekenhuizen staan banen op het spel, en ik kan een wijkverpleegkundige niet vragen loon in te leveren voor thuiszorgmedewerkers.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.