Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet stelt agenda Nationaal Programma Preventie vast

Op voorstel van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn (beiden VWS) heeft de ministerraad afgelopen vrijdag de agenda vastgesteld voor het Nationaal Programma Preventie.
Kabinet stelt agenda Nationaal Programma Preventie vast

Het programma wordt de komende maanden uitgewerkt, kabinetsbreed en met vele maatschappelijke partners. Doel van het Nationaal Programma Preventie (NPP) is het beschermen en verbeteren van de volksgezondheid. Het uitgewerkte programma wordt najaar 2013 gepresenteerd. Een prominente plek voor preventie overal in de gezondheidszorg – van opleiding tot verpleeghuis – is een van de primaire doelen van het Nationaal Programma Preventie. Daarbij gaat het erom het huidige hoge niveau op peil te houden, maar ook om voortdurend alert te blijven op nieuwe gezondheidsbedreigingen, zoals infectieziekten, milieurisico’s en resistentie van bacteriën.

Grootste gezondheidswinst

De grootste winst kan geboekt worden met gezondheidsbevordering en het voorkomen van chronische ziekten. Diabetes, (ernstig) overgewicht, roken, drinken, depressie en te weinig bewegen zijn al langer de speerpunten van ons gezondheidsbeleid. Het zijn de ziekten en risicofactoren waar we ons het meest zorgen om maken en waar we de meeste gezondheidswinst kunnen boeken.

Drie domeinen

Het kabinet gaat een gebundelde aanpak uitwerken en zet daarbij in op drie domeinen: opvoeding/onderwijs, werk en de wijk. De komende maanden worden concrete afspraken gemaakt met partners in die verschillende domeinen: scholen, werkgevers en werknemers, gemeenten en vele anderen. Een combinatie van langdurig volhouden met veel gelijktijdig ingezette maatregelen dichtbij de leefwereld van mensen blijkt daarbij het meest effectief.

Wijkverpleging/GGD

Eerstelijnszorgaanbieders, zoals huisarts en wijkverpleegkundige, de GGD en buurt(sport)coaches worden met name genoemd in de kamerbrief over het NNP. Zij kunnen volgens het kabinet samen met bewoners maatregelen nemen die de gezondheid bevorderen. In het kader van dit NPP gaat het kabinet we de mogelijke samenwerking verder onderzoeken.

Concrete maatregelen

Een aantal concrete maatregelen op het gebied van preventie is al aangekondigd. Zo gaat de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak naar 18 jaar. De uitzondering op het rookverbod voor de kleine cafés wordt ingetrokken, waardoor het rookverbod weer voor de gehele horeca gaat gelden. Ook is het kabinet met de industrie in gesprek over de hoeveelheid zout en vetten in onze voeding en gaat ook met hen spreken over de hoeveelheid suiker.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.