Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wil wijkverpleging ontzien

Toch geen forse bezuiniging op de wijkverpleging. Dat is de uitkomst van het debat over de regeringsverklaring, dat gisteravond laat werd afgesloten.
Toch geen bezuinigingen wijkverpleging
Het nieuwe kabinet komt de wijkverpleging toch tegemoet (foto: Arno Massee).

Alle coalitiepartijen stemden gisteren vóór een motie van Lodewijk Asscher (PvdA) voor het voorkomen van extra bezuinigingen op de wijkverpleging. Asscher diende, als grote uitzondering, al in de eerste termijn van het debat een motie in om de bezuiniging van 100 miljoen op de wijkverpleging terug te draaien. Normaal gesproken worden in deze periode nog geen moties toegestaan. Asscher kreeg toestemming en volledige steun van de oppositiepartijen. Alle coalitiepartijen en Rutte stemden gisteren ook in.

Verspilling

Wel maakte Rutte de kanttekening dat het mogelijk moet blijven om de kosten van de wijkverpleging terug te dringen, zonder dat de zorg in de knel komt. Zo denkt hij aan het aanpakken van verspilling en het aanmoedigen van wijkverpleging om ‘vernieuwende werkwijzen en middelen’ in te gaan zetten. Rutte gaf aan dat hij minister Hugo de Jonge ruimte geeft bij zijn onderhandelingen met de sector. V&VN noemt (op Radio 1) de aankondiging van het nieuwe kabinet een ‘mooi gebaar’, maar de beroepsvereniging roept ook op tot actie op 20 november. Op die dag doen (wijk)verpleegkundigen alleen die administratie die de cliënt of patiënt direct ten goede komt.

Verpleeghuiszorg

Om de stijgende zorgkosten de komende jaren te remmen, kondigde het demissionaire kabinet een totale bezuiniging van 1,9 miljard euro aan. Daartegen kwam de oppositie in het verweer. Voor de verpleeghuiszorg is de komende vier jaar 130 miljoen extra uitgetrokken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.