Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kaljouw: ‘Voor huidige verpleegkundige verandert niets’

Marian Kaljouw, voorzitter V&VN roept verpleegkundigen en verzorgenden en alle veldpartijen in de zorg samen de kansen te grijpen voor een mooie toekomst van het vak.
Kaljouw: 'Voor huidige verpleegkundige verandert niets'

Dit doet ze in een column op de website van Zorgvisie, het vakblad voor bestuurders in de zorg. Met de column reageert ze op de kritische geluiden die de afgelopen week ontstonden na de presentatie van de nieuwe beroepsprofielen van de Stuurgroep V&V2020. Ook op Nursing.nl ontstond veel ophef rond de nieuwe beroepsstructuur. Veel mbo-verpleegkundigen (in opleiding) zijn bang hun titel als verpleegkundige te verliezen, nu alleen hbo-opgeleide verpleegkundigen vanaf 2020 nog de beschermde titel verpleegkundige mogen dragen. Alle andere opleidingen leveren vanaf dan alleen nog zorgkundigen of verzorgenden/helpenden af.

Ophef onder verpleegkundigen

‘De nieuwe beroepsprofielen roepen veel reacties op. Enthousiaste, instemmende en kritische: alle geven blijk van welkome betrokkenheid. Maar laten we ons wel bij de feiten houden,’ aldus Kaljouw. ‘Kort en duidelijk: V&V2020 gaat over 2020. Niemand verliest haar of zijn huidige titel en BIG-registratie. ‘Zorgkundige’ is geen vervangende titel voor ‘verpleegkundige’, het is een nieuwe beroepstitel. Alle V&V-beroepen worden opgewaardeerd – in het licht van de grote en complexe zorgvraag die op ons afkomt. En rekening houdend met de enorme veranderingen in de organisatie van de zorg.’

Groen licht van de minister

De aanbevelingen van V&V2020 liggen nu bij minister Schippers van VWS. Zodra zij  groen licht geeft, kunnen de beroepsgroep, opleiders en werkgevers aan de slag. Kaljouw: ‘Niet voor niets is het jaar 2020 als richtpunt gekozen. Er moet namelijk nog een flink aantal stappen worden gezet om de profielen concreet gestalte te geven in wetgeving, werkpraktijk en curricula. V&V2020 stelt voor dat de beroepsgroep de overgang naar een nieuw beroepenstructuur stap voor stap maakt, met behoud van ieders positie. Voor de huidige verpleegkundigen, zowel niveau 4 als 5, en verzorgenden-IG verandert dus niets.’

Gerelateerd

Lees de volledige column van Marian Kaljouw op Zorgvisie.nl

Bekijk de beroepsprofielen in het dossier V&V2020


Zorgvisie
Door: redactie Nursing


Meer Nursing
NursingBanen


Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. daar zit het grote gevaar: voor de huidige…generatie….verandert er niets. Dit zijn beslissingen voor de generaties die komen gaan, en die creëren een wereld van meer opleiding, meer metaniveau, meer specialisaties, meer diploma’s en minder adem, aanwezigheid en bewustzijn aan het bed. Zo vallen we met zijn allen in de valkuil dat opleiding vakbekwaamheid creëert, terwijl het hier op een praktisch beroep gaat. Het is vakbekwaam wanneer verpleegkundigen hun kennis van ziektebeelden, symptoomherkenning, behandeling en het verschil tussen medische en verpleegkundige interventies verdiepen, maar om nu te zeggen dat je pas verpleegkundig bent als je ook leiding kunt geven, teambuilding kan actualiseren en een vertaalslag maken van het feitelijke werk en de productiviteits-taal waar het management in spreekt lijkt me ook voor de toekomstige generatie te ver gaan. nogmaals: geef die mensen een andere naam, net als dat je vroeger pas ‘hoofdzuster’ kon worden als je ook een kaderopleiding had gedaan, dat is anders, niet beter of hoger opgeleid, maar gewoon een andere tak van sport. En wie denkt er aan de patiënt in de toekomstige generatie, wie staat er nog naast de zieke als specialist één komt zwachtelen, specialis twee de vac pomp komt verwisselen, specialist 3 de decubitus plek komt wisselen, specialist vier komt wassen en specialist zes coördinatie en begeleidingsgesprekken komt voeren??? leve de marktwerking. Nee, marktwerking is een te beladen term, laten we het professionalisering en specialisering noemen. Herinneren jullie je nog de slagerijen waar een beeltenis van de koe aan de muur hing, en waar je kon zien waar de verschillende soorten vlees uit hetzelfde lichaam gehaald werden??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.