Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer stemt in met elektronisch patiëntendossier

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Naar verwachting worden zorgverleners in het voorjaar van 2010 verplicht om zich aan te sluiten op het computersysteem waarmee ze informatie over patiënten en hun medicijngebruik kunnen uitwisselen.

De Kamer stemde donderdag in met de wet die de verplichte aansluiting regelt. Die verplichting geldt alleen voor huisartsen, apothekers en specialisten; patiënten staat het vrij om bezwaar te maken tegen deelname aan het dossier. Ook moeten ze een arts toestemming geven om de gegevens in te zien. Een arts mag dit alleen doen als hij de patiënt in behandeling heeft.

Veiligheid regelen
Minister Klink (Volksgezondheid) was van plan het EPD al dit najaar in te voeren, maar heeft de invoering iets verschoven omdat dan nog niet alle zorgverleners de veiligheid van hun systeem goed hebben geregeld. Voorafgaand aan de invoering wil de minister ook nog hackers op het patiëntendossier loslaten.

Inzage in dossier
Het uitstel biedt de minister ook nog gelegenheid tegemoet te komen aan de wens van de Kamer dat bij invoering de patiënt meteen inzage kan krijgen in zijn eigen dossier. Ook kan hij zien welke artsen er allemaal gebruik van hebben gemaakt. De digitale patiëntendossiers moeten het aantal fouten dat artsen maken terugdringen. Ook hoeven onderzoeken minder vaak overgedaan te worden.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.